Četiri deserta koja doprinose zdravoj probavi, prema nutricionistici

Foto: Pexels

Zdravlje crijeva ključno je za opću dobrobit jer utječe na sve, od probave do imunološke funkcije, pa čak i na mentalno zdravlje. Održavanje uravnoteženog crijevnog mikrobioma važno je za promicanje dobrog zdravlja.

Deserti s visokim udjelom bjelančevina mogu igrati ulogu u održavanju zdravlja crijeva, osobito ako sadrže sastojke poput jogurta, orašastih plodova ili sastojaka bogatih vlaknima. Ti deserti ne samo da zadovoljavaju želju za slatkim, već također pružaju korisne hranjive tvari koje podržavaju zdravlje crijeva potičući rast dobrih bakterija i poboljšavajući probavu.

Nutricionistica i dijetetičarka Krutika Nanavati podijelila je četiri takva deserta koje možemo jesti bez da nanosimo štetu svom crijevnom mikrobiomu.

1. Parfe od grčkog jogurta

Parfei od grčkog jogurta korisni su za zdravlje crijeva, prvenstveno zahvaljujući probioticima koji se nalaze u grčkom jogurtu. Probiotici su žive korisne bakterije koje pomažu u održavanju zdrave ravnoteže u crijevnom mikrobiomu, podupiru probavu i jačaju imunološku funkciju.

"Parfe od grčkog jogurta kombinira kremastu teksturu grčkog jogurta s slatkoćom svježeg bobičastog voća i hrskavošću orašastih plodova ili sjemenki. Ta kombinacija osigurava ravnotežu proteina, ugljikohidrata i zdravih masti", kaže Nanavati za SheFinds.

2. Puding od chia sjemenki

Chia sjemenke sadrže omega-3 masne kiseline koje imaju protuupalna svojstva, a koja mogu pomoći smanjiti upalu u crijevima i poboljšati cjelokupno probavno zdravlje.

"U kombinaciji s biljnim mlijekom i zaslađivačem po vašem izboru, chia sjemenke stvaraju gustu teksturu poput pudinga, u koju se može dodati razno voće ili orašasti plodovi za dodatni okus i hranjivost", ističe nutricionistica.

3. Svježi sir i voće

Svježi sir u kombinaciji s voćem, koje je bogato vlaknima i vitaminima, poboljšava zdravlje crijeva osiguravajući prebiotike - vlakna koja hrane dobre bakterije u crijevima. Nanavati ističe: "Svježi sir je dobar izvor proteina i kalcija, dok voće osigurava bitne vitamine, minerale i vlakna."

4. Zobena kaša

Zobene pahuljice bogate su topivim vlaknima, osobito beta-glukanom, koja pomažu u reguliranju probave stvaranjem tvari nalik gelu u crijevima. To može poboljšati redovitost pražnjenja crijeva i podržati rast korisnih crijevnih bakterija.

"Dodavanjem proteinskog praha, orašastih plodova i sjemenki, možete povećati hranjivu vrijednost svoje zobene kaše i stvoriti zadovoljavajući i zasitan desert", zaključila je nutricionistica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.