Četiri najbolje namirnice za dobar san, prema dijetetičaru

Foto: Unsplash

Kvalitetan san ključan je za cjelokupno zdravlje i dobrobit. Iako postoje brojni čimbenici koji utječu na kvalitetu sna, prehrana igra značajnu ulogu. Konzumacija određene hrane navečer može pomoći u promicanju dobrog sna. Nutricionist, dijetetičar i liječnik, dr. Rimas Geiga, istaknuo je nekoliko odličnih opcija. 

1. Zeleno lisnato povrće (špinat ili kelj)

Zeleno lisnato povrće, poput špinata i kelja, prepuno je magnezija, minerala koji igra ključnu ulogu u opuštanju mišića i živaca. "Uključite ih u salatu ili lagano pirjajte s češnjakom za hranjivu večeru i dobar san", kaže dr. Geiga za SheFinds.

2. Trešnje

Trešnje su jedan od rijetkih prirodnih izvora melatonina, što ih čini izvrsnim izborom za večernji zalogaj. Dr. Geiga predlaže uživanje u maloj zdjelici svježih trešanja kao desertu nakon večere. Ta ukusna i prirodna poslastica može nam pomoći u regulaciji ciklusa spavanja i buđenja te poboljšati san.

3. Banane

Banane su bogate magnezijem i kalijem koji pomažu opuštanju mišića i živaca. "Uživajte u banani narezanoj na tostu od cjelovitih žitarica za zadovoljavajući večernji međuobrok", preporučuje dr. Geiga. Taj jednostavan i hranjiv međuobrok može pomoći pripremiti naše tijelo za san.

4. Bademi

Bademi su još jedan izvrstan izvor magnezija i također osiguravaju melatonin. "Uživajte u šaci badema kao laganom međuobroku prije spavanja", istaknuo je dr. Geiga. Ovaj hrskavi i zadovoljavajući međuobrok može pomoći našem tijelu da se opusti, što doprinosi kvalitetnom snu.

Dr. Geiga savjetuje konzumaciju ovih namirnica najmanje jedan do dva sata prije spavanja kako bi se izbjegla nelagoda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.