Nutricionisti: Ako imate visok krvni tlak, jedite ovih pet namirnica

Foto: Pexels

Održavanje zdrave prehrane ključno je za kontrolu visokog krvnog tlaka i promicanje zdravlja srca. Iako lijekovi i dodaci mogu biti korisni, uključivanje prave hrane također može napraviti značajnu razliku. Stručnjaci naglašavaju da određene namirnice, bogate nutrijentima poput kalija, vlakana i antioksidansa, mogu prirodno pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

Nutricionistica Lisa Richards te dijetetičari Laura Ali, Jesse Feder i Catherine Gervacio otkrili su nekoliko namirnica koje preporučuju svima koji žele učinkovito kontrolirati krvni tlak.

1. Orasi

"Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i antioksidansom zvanim elaginska kiselina, a sve to može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i moždanog udara", kaže Ali za SheFinds. Ističe da zamjena prerađenih grickalica za šaku orašastih plodova može učiniti čuda za naše cjelokupno zdravlje.

2. Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće moglo bi igrati ulogu u snižavanju krvnog tlaka. "Zeleno lisnato povrće, poput kelja, špinata i rikule, bogato je kalijem koji može pomoći bubrezima da izlučuju više natrija putem urina. Ovo pomaže smanjiti krvni tlak tijekom vremena", navodi Feder.

Osim toga, napominje da je lisnato povrće bogato dijetalnim vlaknima i antioksidansima, za koje se pokazalo da također igraju ulogu u smanjenju krvnog tlaka.

3. Sjemenke lana

Dodavanje više vlakana u prehranu odličan je način za snižavanje krvnog tlaka, a Richards tvrdi da su sjemenke lana fantastičan izvor te hranjive tvari. "Sjemenke lana bogate su vlaknima koja pomažu poboljšati zdravlje crijeva, uklanjaju toksine iz tijela i smanjuju kolesterol. Svaka od ovih dobrobiti vlakana može pomoći u smanjenju krvnog tlaka", objašnjava ona.

Međutim, kako bismo izvukli najveću moguću korist od ovih sjemenki, predlaže da jedemo mljevene sjemenke lana: "Sjemenke lana tijelo najbolje apsorbira kada su samljevene jer enzimi nisu u stanju adekvatno razgraditi vanjsku ljusku."

4. Cikla

Cikla može igrati važnu ulogu u kardiovaskularnom zdravlju. Feder objašnjava: "Cikla sadrži velike količine nitrata koji se u tijelu pretvaraju u dušikov oksid. Taj dušikov oksid doprinosi opuštanju krvnih žila i smanjuje krvni tlak tijekom vremena." Kada su vaše krvne žile proširene zahvaljujući dušikovom oksidu, krv može lakše teći, smanjujući pritisak na stijenke arterija.

5. Banane

Kalij može učiniti čuda kada je u pitanju snižavanje krvnog tlaka, a banane su jedna od najboljih namirnica za uključivanje veće količine kalija u prehranu. "Banane su vjerojatno najpoznatije kada je u pitanju opskrba kalijem za regulaciju krvnog tlaka. Banana srednje veličine, oko 120 g, ima otprilike 422 miligrama kalija. To čini 16 posto odgovarajućeg unosa za žene i 12 posto za muškarce", zaključila je Gervacio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.