VOĆE je steklo lošu reputaciju zbog visokog udjela šećera, no ima mnoge dobrobiti zbog kojih bismo ga trebali jesti, posebno u drugoj polovini života.
Kako starimo tako želimo sačuvati mišićnu masu, održati metabolizam zdravim i spriječiti bolesti u što je većoj mjeri moguće.
Voće sadrži pregršt esencijalnih nutrijenata i vitamina. Prvenstveno sadrži ugljikohidrate u obliku fruktoze i vlakana. Ugljikohidrati su izvor goriva koje se brzo probavlja, u usporedbi s drugim makronutrijentima poput proteina i masti.
Nadalje, voće može biti učinkovit saveznik u upravljanju visokim kolesterolom, povišenim šećerom u krvi i krvnim tlakom. Neko voće sadrži dobitnu kombinaciju hranjivih tvari i učinit će vas poletnima nakon 50. Evo koje.
Maline
Sve bobičasto voće bogato je vlaknima i ima malo šećera, ali maline su u vrhu s osam grama vlakana po porciji. Maline su bogate topivim vlaknima, što je posebno korisno zbog smanjenja kolesterola. Topiva vlakna povlače vodu u probavni trakt i tijekom probave vežu kolesterol kako bi ga lakše uklonili iz tijela.
Niže razine kolesterola povezane su sa smanjenim rizikom od bolesti srca i dijabetesa, a rizik od ova dva zdravstvena stanja raste s godinama.
Uključite porciju bobičastog voća u svoj dan kao dio doručka uz zobenu kašu ili žitarice ili ih pojedite kao međuobrok u kombinaciji sa šakom orašastih plodova.
Zelene jabuke
Jabuke su idealan međuobrok. Bogate su vlaknima i sadrže malo šećera pa time imaju manji utjecaj na šećer u krvi, što je osobito važno za održavanje energije stabilnom i smanjenje rizika od dijabetesa ili preddijabetesa.
Spajanje voća s izvorom proteina i vlakana, primjerice s orašastim plodovima, izvrstan je način da bolje upravljate šećerom u krvi, bez obzira na vrstu voća koje odaberete.
Naranče
Naranče su još jedno voće koje je lako konzumirati, a nude ključnu tvar za naš krvni tlak - kalij. Kalij i natrij uravnotežuju krvni tlak. Natrij može povisiti krvni tlak, a kalij ga snižava. Upravljanje krvnim tlakom smanjuje naš rizik od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog ili moždanog udara.
Stoga, odabir voća s visokim sadržajem kalija može s vremenom smanjiti krvni tlak, posebno ako redovito vježbate, upravljate stresom i zdravo se hranite u cjelini.
Dinja
Dinja je bogata vitaminom C i vrlo je dobar izvor kad je u pitanju zdravlje kože. Dinja je voće koje hidrira organizam. Vitamin C djeluje s kolagenom i održava kožu čvrstom kako starimo. Održavanje hidracije poboljšava elastičnost kože, sprječava suhoću i održava kožu čistom.
Koža pomaže u uklanjanju toksina iz našeg sustava, a voda pomaže u njihovom ispiranju. Ali dobrobiti hidracije sežu i dalje. Naš mozak, živčani sustav i zglobovi funkcioniraju optimalno kada smo dobro hidrirani.