Podočnjaci mogu imati različite uzroke, uključujući nedostatak sna, genetiku i lošu prehranu. Neadekvatna prehrana može čak pogoršati probleme s podočnjacima. Međutim, promjena prehrane može potencijalno smanjiti oticanje i ublažiti neke simptome. Dermatologinje preporučuju ove četiri namirnice za smanjenje podočnjaka.
1. Avokado
Dermatologinja Anna Chacon navodi da je avokado izvrsna namirnica za blistavu kožu. Preporučuje da ga jedemo kao međuobrok ili u obilnoj salati. Objašnjava kako je avokado bogat vitaminom E, koji je moćan antioksidans jer se učinkovito bori protiv slobodnih radikala i smanjuje oštećenja od UV zračenja.
2. Rajčica
"Rajčice su fantastične jer se mogu koristiti u raznim receptima", rekla je Chacon za SheFinds. "One imaju visok sadržaj beta-karotena i vitamina C, što djelomično pridonosi borbi protiv podočnjaka."
Dermatologinja rajčice smatra ključnim elementom u njezi kože, jer su bogate vitaminom C.
3. Špinat
Špinat sadrži kalcij, klorid, željezo, magnezij i vitamine A, C, E, K, B6, za koje dermatologinja Elaine F. Kung kaže da su vitalni za izgled tena i podočnjaka. "Hrana koja sadrži vitamine A, C, E i karotenoide izvrsna je za zdravlje kože i sprječava starenje kože jer su snažni antioksidansi", dodala je Kung.
Napominje da konzumacija špinata može biti korisna ako se borimo s podočnjacima budući da sadrži vitamin K koji jača stijenke krvnih žila.
4. Šipak
"Šipak sadrži protuupalna i antioksidativna svojstva koja mogu poboljšati elastičnost kože te je zaštititi od oštećenja i preranog starenja", objasnila je dermatologinja Enrizza P. Factor. Također navodi da dodavanje više vitamina C prehrani putem šipka može biti učinkovito u sprječavanju nastanka bora.
Ona zaključuje da konzumacija ove hranjive tvari, zajedno s pijenjem vode, zaštitom kože od sunca i nepušenjem, igra ključnu ulogu u održavanju kože ispod očiju zdravom i mladolikom.