Dijetetičari: Ako želite smanjiti rizik od raka, u prehranu uključite ove namirnice

Foto: Shutterstock

Održavanje zdrave prehrane ključno je za opću dobrobit. Znanje o tome koje namirnice dodati u prehranu, a koje izbjegavati, može nam pomoći da ostanemo na pravom putu u procesu gubitka težine, spriječimo metabolički sindrom i čak smanjimo rizik od raka, tvrde stručnjaci. Ključ je uvijek uključiti cjelovite namirnice u obroke. No, koje su najbolje opcije ako želimo ostvariti ove ciljeve? Nutricionistice i dijetetičarke Lisa Andrews i Krutika Nanavati otkrile su nekoliko odličnih opcija.

1. Krstašice

Povrće iz skupine krstašica, uključujući brokulu, cvjetaču, kelj i prokulice, ima izvanredne zdravstvene prednosti povezane sa smanjenjem rizika od raka i gubitkom težine. Puno je spojeva poput sulforafana, niskokalorično je i bogato vlaknima, što ga čini idealnim izborom za mršavljenje i održavanje metabolizma. Vlakna potiču sitost, pomažući u kontroli apetita i sprječavanju prejedanja.

"Krstašice sadrže sulforafan, bioaktivni spoj s moćnim protuupalnim i antioksidativnim učincima. Vlakna i visok sadržaj vode povećavaju sitost i promiču zdravu probavu, doprinoseći kontroli težine. Sulforafan aktivira enzime detoksikacije u tijelu, potencijalno smanjujući izloženost kancerogenim kemikalijama", objašnjava Nanavati za SheFinds.

2. Bobičasto voće

Bobičasto voće, poput borovnica, jagoda i malina, poznato je po iznimnim zdravstvenim prednostima, uključujući mogućnost smanjenja rizika od raka i podršku pri mršavljenju. Puno antioksidansa, bobičasto voće pokazuje snažna protuupalna svojstva koja se bore protiv oksidativnog stresa i upale u tijelu. Dodatno, visok sadržaj vlakana u bobičastom voću potiče osjećaj sitosti, pomaže u kontroli težine smanjenjem nepotrebnog grickanja i održava uravnotežen unos kalorija.

Andrews dodaje da bobičasto voće, poznato po svojoj prekrasnoj boji i slatkom okusu, sadrži flavonoide - vrstu antioksidansa koji smanjuju upale i rizik od raka. Bobičasto voće također ima manje šećera i kalorija od drugog voća.

"Raznolika kombinacija antioksidansa u bobičastom voću može zaštititi od oštećenja DNK. Njihova protuupalna svojstva mogu također igrati ulogu u prevenciji raka", ističe Nanavati.

Osim toga, visok sadržaj vlakana doprinosi zdravoj probavi, potencijalno smanjujući rizik od metaboličkog sindroma.

3. Masna riba

Masna riba, poput lososa, skuše i srdela, izdvaja se kao nutritivna snaga s dvostrukim učinkom: smanjenje rizika od raka i podrška pri mršavljenju. Bogata je izvorom omega-3 masnih kiselina, osobito EPA i DHA, poznatih po snažnim protuupalnim svojstvima. Omega-3 povezane su sa smanjenim rizikom od određenih vrsta raka i igraju ulogu u regulaciji upala u tijelu. Dodatno, visokokvalitetni proteini u masnoj ribi doprinose osjećaju sitosti, pomažući u kontroli apetita i poticanju mršavljenja.

Nanavati objašnjava: "Masna riba bogata je omega-3 masnim kiselinama (EPA i DHA) koje imaju snažan protuupalni učinak, smanjujući upalne markere poput C-reaktivnog proteina (CRP)." Prednosti za mršavljenje uključuju visok sadržaj proteina koji potiče sitost. Osim toga, omega-3 mogu poboljšati sagorijevanje masti te čak pomoći u prevenciji metaboličkog sindroma.

"Omega-3 masne kiseline mogu spriječiti rast stanica raka. Također moduliraju funkciju imunološkog sustava, potencijalno povećavajući prevenciju raka", zaključila je Nanavati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.