Doktorica za prevenciju mamurluka preporučuje neočekivanu namirnicu

Foto: Shutterstock

Sezona božićnih zabava je u punom jeku, a s njima dolazi i neizbježno buđenje uz glavobolju i mamurluk. No, jedna liječnica na društvenim mrežama podijelila je trik koji bi vam mogao pomoći da izbjegnete neugodne posljedice nakon burne noći. Ključ leži u hrani koju konzumirate prije nego što počnete piti alkohol, a postoji jedna namirnica koju posebno preporučuje: sir.

Liječnica koja na TikToku objavljuje pod imenom Neenz objasnila je: "Ako planirate izlazak i konzumaciju alkohola, jedenje sira može smanjiti rizik od mamurluka. Sir sadrži puno proteina, masti i složenih ugljikohidrata koji oblažu želudac i smanjuju apsorpciju alkohola."

Osim toga, dodala je da sir može pomoći tijelu u metaboliziranju alkohola te zaštiti jetru od oštećenja. Sir je također bogat vitaminom B i kalcijem, koji se gube iz tijela tijekom konzumacije alkohola.

Kalij je važan jer poboljšava funkciju živaca i mišića, dok je vitamin B ključan za energiju i metabolizam, istaknula je Neenz. "Iako je najbolji izbor izbjegavati alkohol, ako ga već planirate piti, pokušajte pojesti malo sira prije."

@neenziemd Things they dont tell you pt 298 Cheese before alcohol can help prevent hangovers #cheese #alcohol #hangover ♬ original sound - Neenz

Ako vas ipak uhvati mamurluk, važno je paziti na lijekove koje uzimate. Dr. Karan Rangarjan sa Sveučilišta Sunderland upozorio je da uzimanje paracetamola nakon konzumacije alkohola može biti opasno za jetru. Objasnio je da se i paracetamol i alkohol u tijelu razgrađuju u toksične spojeve. Kako bi tijelo neutraliziralo te spojeve, proizvodi kemikaliju zvanu glutation. Međutim, kad se alkohol i paracetamol kombiniraju, jetra možda neće proizvesti dovoljno glutationa za neutralizaciju oba spoja.

"Jedan od spojeva nastalih razgradnjom paracetamola je toksičan i može oštetiti stanice jetre. Glutation neutralizira ovaj spoj, ali također neutralizira acetaldehid, toksičan proizvod razgradnje alkohola." rekao je dr. Rangarjan.

Ako vam je potreban lijek za glavobolju nakon konzumacije alkohola, dr. Rangarjan preporučuje ibuprofen kao sigurniju alternativu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.