Naše tijelo ima prirodni unutarnji sat koji regulira mnoge procese, od toga kada se osjećamo pospano do znakova gladi. Ovaj tjelesni sat također utječe na način na koji obrađujemo šećer tijekom dana. To stvara idealan prozor kada bi osobe s dijabetesom tipa 2 trebale doručkovati, prema stručnjacima za dijabetes. Dijetetičarka specijalizirana za dijabetes, Tara Bruni, otkrila je najbolje vrijeme za prekid noćnog posta.
"Prirodni unutarnji sat regulira naš metabolizam i funkcionira različito ovisno o dobu dana. Ujutro su naša tijela pripremljena za učinkovito upravljanje šećerom, što znači da mogu učinkovito kontrolirati razinu šećera u krvi."
"To je zato što je naš odgovor na inzulin snažniji, a naša sposobnost obrade glukoze na vrhuncu", objasnila je dijetetičarka za Daily Express.
Ključno je ne preskakati doručak
Kako dan odmiče, osobito poslijepodne i navečer, naša tijela postaju manje učinkovita u obradi šećera i reguliranju razine šećera u krvi. Stoga doručak u "pravo vrijeme" može pomoći uskladiti naše prehrambene navike s prirodnim ritmom našeg tijela. Stručnjakinja je otkrila da je najbolje vrijeme za doručak za dijabetičare tipa 2 unutar dva sata nakon buđenja, ne kasnije od 10 sati.
"Kada doručkujete prije ručka, to ima poseban učinak na to kako vaše tijelo podnosi glukozu nakon ručka. Ovaj učinak, nazvan 'učinak drugog obroka', znači da čak i ako jedete isti ručak, razina šećera u krvi raste manje u usporedbi s preskakanjem doručka", kaže Bruni.
Najbolje namirnice za doručak uključuju kombinaciju proteina i ugljikohidrata bogatih vlaknima
Osim što je Bruni otkrila koje je najbolje vrijeme za doručak, navela je i koje su najbolje, a koje najgore opcije za doručak za dijabetičare tipa 2.
"Najbolje namirnice za doručak za osobe s dijabetesom tipa 2 su one koje uključuju kombinaciju proteina i ugljikohidrata bogatih vlaknima, na primjer, cjelovite žitarice, voće i povrće", savjetuje Bruni.
Protein pomaže usporiti probavu i apsorpciju ugljikohidrata u tijelu. To znači da, kada jedemo obrok koji uključuje i proteine i ugljikohidrate, razina šećera u krvi raste postupno i ostaje stabilnija u usporedbi s obrokom koji se sastoji uglavnom od ugljikohidrata.
"Primjeri su kaša s orašastim plodovima ili sjemenkama, grčki jogurt s bobičastim voćem i chia sjemenkama ili tost od cjelovitih žitarica s avokadom i jajima", predložila je.
S druge strane, hrana za doručak koju bi osobe s dijabetesom tipa 2 trebale izbjegavati uključuje onu s visokim udjelom rafiniranih ugljikohidrata i dodanih šećera, poput slatkih žitarica, peciva, bijelog kruha i sokova.