Dijetetičarka otkriva koje su dvije vrste voća najbolje za zdravlje crijeva

Foto: Unsplash

Borovnice i maline često se nazivaju "prirodnim slatkišima" s dobrim razlogom - ne samo da su ukusne, već su i iznimno hranjive. No, kada je riječ o zdravlju crijeva i cjelokupnom zdravlju, može li se reći da je jedna od ovih bobica zdravija?

Dijetetičarka Natalie Rizzo ističe: "Obje vrste voća su dobre za vas. Redovito ih jedem i dijelim s djecom", prenosi EatingWell. I borovnice i maline sadrže vlakna, antioksidanse i vitamin C, a sve to s vrlo malim brojem kalorija.

Ipak, što se tiče vlakana, maline su jasni pobjednik. "Otprilike 125 grama malina sadrži osam grama vlakana, dok borovnice sadrže četiri grama", objašnjava dijetetičarka Theresa Gentile. Vlakna su ključna za zdravlje crijeva, a maline se ističu kao jedan od najbogatijih prirodnih izvora vlakana.

S druge strane, borovnice imaju prednost kada je riječ o antioksidansima. Borovnice su najviše istraživane zbog svojih zdravstvenih prednosti, zahvaljujući visokom udjelu antocijanina, kaže Rizzo. Antocijanini imaju antioksidativna i protuupalna svojstva, a istraživanja sugeriraju da mogu smanjiti rizik od bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Također, borovnice se često preporučuju za zdravlje mozga zbog svog bogatstva antioksidansima.

Obje vrste bobica također su bogate vitaminom C koji jača imunitet i djeluje kao antioksidans. Otprilike 125 grama malina sadrži 32 miligrama vitamina C, što je oko 43 posto dnevno preporučenog unosa, dok borovnice sadrže oko 15 miligrama. Osim toga, borovnice sadrže i vitamin K, važan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi.

Dakle, obje vrste bobica izvrsne su za zdravlje crijeva i cjelokupno zdravlje.

"Ako vam je prioritet unos vlakana, maline su bolji izbor, dok su borovnice idealne ako tražite veći antioksidativni učinak", zaključila je Rizzo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.