Svjetski poznati liječnik opće prakse i autor bestselera, dr. Amir Khan, svaki dan jede bobičasto voće. Iako je to ponekad skupa namirnica, on tvrdi da na njoj ne treba štedjeti jer ima brojne dobrobiti.
"Bobičasto voće pomaže u smanjenju osjetljivosti na inzulin te je bogato vlaknima i antioksidansima. Oni pomažu popraviti štetu uzrokovanu slobodnim radikalima", kaže te ističe da borovnice, kupine i maline sadrže najviše antioksidansa.
Objasnio je i kako su brojne studije otkrile da bobičasto voće može poboljšati našu otpornost na inzulin i smanjiti ukupnu razinu šećera u krvi.
"Visoka razina šećera u krvi može biti povezana s problemima s bubrezima, dijabetesom i bolestima srca", napomenuo je.
Što se vlakana tiče, ona su dobra za zdravlje crijeva i dulje nas održavaju sitima. Uz to, bobičasto voće može smanjiti loš kolesterol, koji je glavni faktor rizika za bolesti srca.
Bobičasto voće dobro je i za pamćenje i za cjelokupno zdravlje mozga, a možete ga dodati u smoothie, zobenu kašu ili pojesti uz grčki jogurt. Ako tražite povoljniju opciju, dobar izbor su i smrznute verzije.