Doktor: Žene starije od 50 godina trebaju izbjegavati četiri vrste hrane

Foto: Pexels

Menopauza donosi mnoge izazove za žene, uključujući promjene hormona koje mogu uzrokovati neugodne simptome poput valunga, promjena raspoloženja i debljanja. Srećom, postoje promjene koje mogu napraviti kako bi ublažile ove simptome, a prehrana igra ključnu ulogu.

Iako postoje mnoge korisne namirnice koje mogu smanjiti simptome menopauze, važno je imati na umu da određena hrana može pogoršati ove probleme, osobito prerađena hrana. Liječnik, dr. Michael Lahey, istaknuo je još nekoliko vrsta hrane koje bi žene starije od 50 godina trebale izbjegavati kako bi kontrolirale simptome menopauze i spriječile debljanje.

1. Slatkiši i gazirani napitci

Slatkiši, poput bombona i gaziranih pića, nesumnjivo su ukusni i često im je teško odoljeti. No, visoki sadržaj fruktoze u njima vjerojatno će dovesti do naglih porasta i padova razine šećera u krvi. Ovaj efekt može pogoršati promjene raspoloženja i umor, dva česta simptoma menopauze.

"Gazirani napitci i slatkiši izazivaju razdražljivost i neobičan umor, koji su tako uočljivi tijekom menopauze", upozorava dr. Lahey za SheFinds. Osim toga, šećer doprinosi nakupljanju masnog tkiva i nosi niz drugih zdravstvenih rizika. Dr. Lahey preporučuje svježe voće ili tamnu čokoladu za zadovoljavanje želje za slatkim.

2. Prerađeno meso

Prerađeno meso, poput kobasica, hrenovki i narezaka, spada među najgoru hranu za zdravlje. Ova hrana je bogata natrijem i konzervansima, što može dovesti do nadutosti i upala. "Ove namirnice mogu pogoršati simptome menopauze povećanjem razine upala u tijelu", kaže liječnik.

Nadutost je česta tegoba tijekom menopauze, a dodatni natrij iz prerađenih mesa samo pogoršava situaciju. Dr. Lahey preporučuje nemasne proteine, poput piletine bez kože, ribe ili biljnih opcija poput mahunarki i tofua, koje su odlične za održavanje tjelesne težine.

3. Rafinirani ugljikohidrati

Bijeli kruh, peciva i drugi rafinirani ugljikohidrati mogu biti ukusni, ali nažalost, tijekom menopauze i općenito nanose više štete nego koristi. Prema dr. Laheyju, "rafinirani ugljikohidrati povećavaju težinu i razinu inzulina, što otežava mršavljenje."

Također, mogu pogoršati promjene raspoloženja i često nas ostavljaju iscrpljenima. Za stabilnije razine šećera u krvi i više energije, važno je birati cjelovite žitarice poput kvinoje, smeđe riže i kruha od cjelovitog pšeničnog zrna.

4. Trans masti

Trans-masti nalaze se u velikom broju najpopularnijih prerađenih grickalica i prženih namirnica, a nažalost, mogu biti loše za simptome menopauze. "Trans-masti povisuju LDL kolesterol i snižavaju HDL, što pogoršava upalu i dovodi do debljanja", objašnjava dr. Lahey. Te nezdrave masti također mogu pogoršati valunge i povećati rizik od srčanih bolesti.

Ključno je provjeravati oznake hranjivih vrijednosti trans-masti, a kada kuhamo kod kuće, možemo razmisliti o korištenju prirodnih, zdravih masnoća kao što su kokosovo ili maslinovo ulje jer mogu pomoći u održavanju zdrave razine kolesterola.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.