Dvije litre nisu dovoljne: Nutricionistica otkrila koliko vode stvarno trebamo piti

Foto: EPA

Često se govori da u danu moramo popiti dvije litre vode, ali količina zapravo ovisi o više faktora. Neki od faktora koje trebamo uključiti su spol, dob, tjelesna težina, razina tjelesne aktivnosti i podneblje u kojem živimo. Prema nutricionistici Marini Makishi, ključno je izračunati količinu tekućine koju trošimo.

"Svoju težinu pomnožite s 30. Dobiveni broj podijelite s tisuću i dobit ćete broj koji okvirno pokazuje koliko tekućine vaše tijelo treba", pojasnila je.

S tekućinom nije dobro ni pretjerivati. To opterećuje bubrege, tjera srce da radi brže i povećava rizik od trovanja vodom.

"Prevelike količine tekućine dodatno opterećuju bubrege koji moraju više filtrirati. Osim toga, ako redovito prelazite normu, možete povećati volumen cirkulirajuće krvi, što dovodi do pojačanog rada srca i povećanja krvnog tlaka", objasnila je Makisha.

Ako sumnjate da pijete previše vode, neki simptomi koji na to ukazuju su nadutost, oticanje ruku i stopala, mučnina, glavobolja te grčenje mišića.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetuju da nikako ne pijemo više od 1.4 litre vode (ali ni bilo kojeg drugog pića) u sat vremena. U suprotnom može doći do hiponatrijemije. Naime, majka dvoje djece, Ashley Summers, umrla je nakon što je popila dvije litre vode u samo 20 minuta. Tridesetpetogodišnjakinja je posumnjala na to da je dehidrirala, zbog čega je htjela utažiti žeđ. Kolabirala je i više nije dolazila svijesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.