Foto: Pinterest
ZNATE li koja je najbolja prirodna zamjena za meso, ako ćemo gledati po količini proteina koje nam nude?
Rješenje je: slanutak - namirnica koja je jako zastupljena u vegetarijanskoj prehrani i čest obrok sportaša zbog činjenice da obiluje doslovno čistom energijom, a po količini proteina identičan je mesu. Zato, ako ove činjenice niste znali - sada više nemate razloga da ga izbjegavate. Uostalom, slanutak je toliko raširen na tržištu, cijenom je i više nego povoljan, a slobodno se može koristiti i onaj već prokuhani iz konzerve. Važno je samo da ga dobro isperete vodom i spreman je za doradu i konzumaciju.
Kao takav je idealan za mnoga jela - primjerice salate u kojima će savršeno zamijeniti meso, a dati vam jednaku količinu proteina i jednako vas zasititi, no mi vam ovaj put donosimo jednu toplu varijantu za brzu pripremu. varijantu koja će vas propisno napucati proteinima, a obrok je jednako savršen radite li ga za doručak, ručak ili večeru.
Treba vam:
pola glavice crvenog luka (nasjeckanog)
1 žlica maslinovog ulja
Pola dimljene kobasice (domaće)
1/3 glavice kelja (narezanog)
1 manja konzerva slanutka
2 jaja
Jelo se priprema malo na peći, malo u pećnici nju odmah zagrijte na oko 200 stupnjeva.
Dok se grije u manjoj posudi na vatri popržite malo luka i narezanu malu domaću kobasu (industrijske su pune aditiva, no čak ni one neće toliko "naškoditi" jer ipak govorimo o samo pola kobasice koju pak možete i u potpunosti izbjeći, ili zamijeniti s malo narezanog mesnatog špeka.
Kad luk postane staklenast dodajte kelj koji ste prethodno narezali na trakice i dobro isprali pa ga prebacite na pirjanje dok na sebi ima još dosta vode (ne procijediti do kraja) - tako će se puno brže skuhati. Začinite, poklopite posudu i nakon nekoliko minuta ubacite i slanutak te sve dobro, ali nježno miješajte još koju minutu.
Potom pripremite mali dublju protvan, prebacite u njega sadržaj iz zdjele, razbijte dva jaja i tako stavite peći na 10-ak minuta, ovisno koliko želite da vam se jaje zapeče.
Ova ukusna i jednostavna bomba dat će vam energiju da ćete "letjeti" cijeli dan, a o sljedećem obroku nećete razmišljati još dugo!