Evo što se događa s našim tijelom kada pijemo previše vode

Foto: Shutterstock

IAKO svi vrlo dobro znamo koliko je dovoljan unos vode važan za zdravlje našeg organizma, dijetetičari naglašavaju kako s njezinom konzumacijom ne bismo smjeli pretjerati jer može doći do nuspojava. Kako donosi WebMD, posljedice pretjerivanja s unosom vode nisu nimalo bezazlene, a evo o kojim se sve nuspojavama radi.

Kao prvo, dijetetičari upozoravaju da bi kod osobe koja dnevno pije prevelike količine vode moglo doći do trovanja vodom, intoksikacije ili poremećaja u radu mozga. To se događa kada u stanicama (uključujući moždane stanice) ima previše vode, što uzrokuje njihovo oticanje.

Kada te stanice u mozgu nateknu, one uzrokuju pritisak u mozgu. U tome slučaju osoba može početi osjećati stvari poput zbunjenosti, pospanosti i glavobolje. Ako se taj tlak poveća, to također može dovesti do stanja kao što su hipertenzija (visoki krvni tlak) i bradikardija (nizak broj otkucaja srca).

Kako objašnjavaju stručnjaci, natrij je elektrolit na koji najviše utječe prekomjerna hidracija, što dovodi do stanja koje se naziva hiponatrijemija. Isto tako, natrij je ključan element koji pomaže u održavanju ravnoteže tekućina unutar i izvan naših stanica.

Kada razine natrija naglo padnu zbog prevelike količine vode u tijelu, tekućine ulaze u stanice našeg tijela te nabubre, a to nas izlaže riziku od epileptičnih napadaja, padanja u komu pa čak i smrti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.