Evo zašto je važno nastaviti redovito vježbati nakon što uđete u pedesete

Foto: Shutterstock

VJEŽBANJE i bavljenje određenom fizičkom aktivnošću nije važno samo za kontrolu težine i izgled; ono ima brojne prednosti za zdravlje. Redovito vježbanje može pomoći podići raspoloženje, povećati razinu energije i utjecati na bolji san. Ako u svoju fitness rutinu uključite i trening snage, također ćete raditi na izgradnji mišića, što pospješuje rad metabolizma i smanjuje rizik od ozljeda. 

Nismo prestari za bavljenje fizičkom aktivnošću. Tjelovježba je jednako korisna u dvadesetima kao i u pedesetima i kasnijim godinama života. Međutim, što smo stariji, tjelovježba postaje najbolji način kako možemo poticati zdravlje organizma. Evo zašto je važno nastaviti aktivno vježbati i nakon što ste ušli u pedesete.

Tjelovježba podržava imunološki sustav i smanjuje rizik od rane smrti

Imunološki sustav pokreće se kako bi se borio protiv infekcije i izliječio organizam, ali s godinama počinje slabiti. Kako prenosi Health Digest, članak iz časopisa Nutrients iz 2020. godine otkrio je da starije osobe koje vježbaju imaju bolji imunološki "odgovor" na smanjenje upala. 

Pojedinci koji su fizički aktivni u srednjoj i starijoj životnoj dobi imaju manje T-stanica koje stare (vrsta bijelih krvnih stanica), što znači da je njihov imunološki sustav zdraviji. Aktivnim i redovitim vježbanjem sprječava se starenje T-stanica, a time i utječe na poboljšanje imunološkog sustava.

Budući da tjelovježba poboljšava imunološki sustav, postoji veća vjerojatnost da ćete živjeti dulje, prema studiji objavljenoj u JAMA Internal Medicine. Kako prenosi Health Digest, izdvojena studija iz 2015. godine pratila je više od 200 tisuća ljudi u dobi od 45 do 75 godina kako bi se vidjelo koliko često i intenzivno vježbaju. 

Rezultati su pokazali da i mala količina tjelovježbe, do 149 minuta tjedno, može smanjiti rizik od smrti za 34 posto. Oni koji su vježbali između 150 i 299 minuta tjedno, imali su smanjenje rizika od rane smrti za 47 posto u usporedbi s pojedincima koji nisu bili nimalo fizički aktivni. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.