Hrana omiljena većini ljudi mogla bi pospješiti oštećenje vida, tvrdi liječnik

Foto: Shutterstock

POZNATO je da vid slabi s godinama, a postoje neke prehrambene navike koje mogu ubrzati taj proces. Jedna od njih je jedenje velikih količina pržene hrane. Liječnik Brian Wachler, poznat na TikToku po svojim popularnim zdravstvenim savjetima, objašnjava za Express.co.uk da su upravo trans-masti koje se često nalaze u prženoj hrani povezane sa starenjem.

"Pržena hrana se priprema u trans-mastima, koje mogu povisiti razinu kolesterola", rekao je. Dodaje da su visoke razine kolesterola povezane s AMD-om i dijabetičkom retinopatijom. Studija objavljena u British Journal of Ophthalmology podržava prijedlog doktora Wachlera.

Pokazalo je da ljudi koji konzumiraju velike količine crvenog i prerađenog mesa, pržene hrane, rafiniranih žitarica i mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti imaju tri puta veću vjerojatnost za razvoj kasne faze makularne degeneracije povezane sa starenjem (AMD). Savjet doktora Wachlera je da pokušate jesti više voća i povrća punog vitamina C, poput citrusa, rajčica i crvene paprike.

Dodao je: "Hrana s luteinom i zeaksantinom, poput špinata, kelja i gorušice, također je povezana s manjim rizikom od AMD-a." Alternativno, konzumacija posebnih dodataka koji sadrže vitamin C također može usporiti napredovanje AMD-a.

Makularna degeneracija povezana sa starošću

Oko 600.000 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu ima AMD, koji uzrokuje nepovratan gubitak vida, kako piše Express.co.uk. Stanje ne dovodi do potpune sljepoće, ali ozbiljno utječe na vid.

Stanje može zahvatiti jedno ili oba oka i može se manifestirati na sljedeće načine:
Vidite ravne linije kao valovite ili krive
Objekti izgledaju manji nego inače
Boje izgledaju tamnije
Halucinacije

Doktor Wachler također je istaknuo da je konzumacija jednostavnih ugljikohidrata, poput onih u bijelom kruhu i tjestenini, povezana s makularnom degeneracijom. Preporučio je ljudima da umjesto toga konzumiraju cjelovite žitarice. "Jednostavni ugljikohidrati, poput onih koji se nalaze u bijelom kruhu i tjestenini, povezani su s većim izgledima za razvoj starosne makularne degeneracije (AMD)."

Studije su pokazale da je viša razina šećera u krvi također povezana s pojavom AMD-a. To je zato što su više razine šećera u krvi povezane s većom sklonosti upalama. "Ove vrste ugljikohidrata prebrzo se probave, uzrokujući skok razine šećera u krvi. Kako biste to izbjegli, zamijenite bijeli kruh i tjesteninu vrstama od cjelovitih žitarica," objasnio je doktor Wachler.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.