Nedavno istraživanje otkrilo je da konzumacija sira može smanjiti vjerojatnost razvoja apneje u snu, ozbiljnog zdravstvenog stanja koje ometa disanje tijekom spavanja. Istraživači su istaknuli da hranjive tvari iz sira, poput kalcija, proteina i vitamina, mogu pozitivno utjecati na metaboličko i kardiovaskularno zdravlje te bi time mogle smanjiti rizik od apneje u snu.
Za potrebe studije analizirani su podaci 400.000 sudionika iz britanskog UK Biobanka i finskog FinnGen projekta. Rezultati su pokazali da osobe koje konzumiraju sir imaju 28 posto manji rizik od razvoja apneje u snu u usporedbi s onima koji ne jedu sir. Korištena je metoda Mendelske randomizacije kako bi se istražile uzročno-posljedične veze između konzumacije sira, apneje u snu i 44 biomarkera.
Istraživanje je otkrilo da konzumacija sira utječe na 23 biomarkera, od kojih šest izravno povezuje sir s manjim rizikom od apneje u snu.
Iako su nalazi obećavajući, stručnjaci naglašavaju da ne treba pretjerivati s konzumacijom sira
"Ovi rezultati ukazuju na potencijal prehrambenih intervencija u smanjenju prevalencije apneje u snu", istaknuli su autori studije, prenosi HuffPost. Liječnik dr. Kevin Shayani dodao je da sir može imati zaštitni učinak, smanjujući upalu i enzime povezane s apnejom u snu, ali upozorio je da je riječ o povezanosti, a ne uzročnoj vezi.
Iako su nalazi obećavajući, stručnjaci naglašavaju da ne treba pretjerivati s konzumacijom sira zbog njegova sadržaja zasićenih masti. Osim toga, Klinika Mayo preporučuje biranje sireva s manje masnoće kao dio uravnotežene prehrane.
Apneja u snu ozbiljno je stanje povezano s kardiovaskularnim problemima, a liječenje može uključivati promjene životnih navika, medicinske uređaje ili operacije.