Iznenadit će vas zbog koje uobičajene pogreške riskirate trovanje hranom

TIJEKOM ljetnih dana mnogi će osvježenje potražiti u sladoledu. No ta poslastica može predstavljati ozbiljan rizik za vaše zdravlje, ako niste oprezni.

Stručnjaci su pojasnili da nije pretjerano poznato da sladoled može biti uzrok trovanja hranom, baš kao i nedovoljno termički obrađeno meso. 

Amreen Bashir sa sveučilišta Aston za theconversation.com otkrila je koje su potencijalne opasnosti. Kako kaže, otprilike milijun ljudi samo u Velikoj Britaniji godišnje se otruje hranom, a posebno je riskantno doba godine kad vladaju više temperature.

"U Kansasu je 2015. troje ljudi hospitalizirano, a troje umrlo nakon što su pojeli sladoled kontaminiran listerijom", izjavila je Bashir. 

Pojasnila je da je najučestalija pogreška koju ljudi čine ponovno zamrzavanje sladoleda nakon što se već počeo topiti.

"Opasno je i ako kupite sladoled koji je bio otopljen pa se ponovno smrznuo. To se često događa kad je izvađen iz zamrzivača, ostavljen na sobnoj temperaturi pa vraćen. Sladoled se na sobnoj temperaturi topi, a zbog mlijeka i šećera je mamac za razvoj listerije", pojašnjava.

Druga opasna pogreška je jedenje sladoleda iz posude žlicom. 

"Prljava žlica je također poziv bakterijama, a trebaju biti oprezni svi oni koji pokušavaju sami napraviti sladoled. Mnogi takvi recepti sadrže jaja, a ona mogu dovesti do trovanja salmonelom", upozorila je Bashir.

Njena preporuka je da sladoled pripremate pasteriziranim mlijekom i budete oprezni ako se njime odlučite zasladiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.