Čest slučaj u prehrani je da je najbolja opcija ona koja odgovara nečijim individualnim okolnostima, prema riječima Jerlyn Jones, glasnogovornice Akademije nutricionizma i registrirana dijetetičarka u Atlanti.
Najviše se lome koplja po pitanju glutenske i bezglutenske verzije kruha, a potonja je redovito dvostruko skuplja i brže se kvari.
Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama pšenice, ječma i raži. U tradicionalnom kruhu od pšeničnog brašna, gluten stvara proteinsku mrežu koja čini tijesto kohezivnim i rastezljivim te daje kruhu zadovoljavajuću teksturu za žvakanje, piše The New York Times.
Tri slučaja kad je potrebno izbjegavati gluten
Ali gluten ili druge komponente pšenice kod nekih mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Za procijenjenih 1 posto ljudi diljem svijeta koji boluju od celijakije, ozbiljnog autoimunog stanja uzrokovanog konzumacijom glutena, protein uzrokuje crijevna oštećenja koja mogu narušiti apsorpciju hranjivih tvari i dovesti do simptoma poput proljeva, gubitka težine, umora, anemije, svrbeža i osipa. Jedini učinkovit način upravljanja celijakijom je strogo i doživotno izbjegavanje glutena.
Za one s blažom osjetljivošću na pšenicu, jedenje žitarica ne uzrokuje crijevna oštećenja, ali može uzrokovati gastrointestinalnu nelagodu i simptome poput umora i glavobolje koji obično nestaju kad se izbjegava pšenica. Nije poznato koliko ljudi ima ovo stanje, zvano necelijakijska osjetljivost na pšenicu, ali ono može biti češće od celijakije.
Treće, mnogo rjeđe stanje povezano sa pšenicom je alergija na pšenicu koja može uzrokovati alergijske reakcije poput proljeva, povraćanja, oticanja lica ili otežanog disanja u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon konzumiranja pšenice.
Ako imate celijakiju, osjetljivost na pšenicu ili alergiju na pšenicu, bezglutenski kruh je očito dobar izbor.
Razlozi za kupovinu bezglutenskih proizvoda rijetko su zdravstvene prirode
No, u istraživanju 2017., provedenom na 1000 ljudi u Sjedinjenim Državama i Kanadi, 46 posto ih je reklo da je kupilo bezglutenski kruh iz drugih razloga, a ne zbog zdravstvenog stanja. Među njihovim glavnim motivima: želja smanjiti upale ili konzumirati manje umjetnih sastojaka, uvjereni su da su proizvodi bez glutena zdraviji ili prirodniji te smatraju da će takvi proizvodi pomoći pri mršavljenju.
Međutim, nijedno od ovih uvjerenja nije istinito, rekla je Anne R. Lee, registrirana dijetetičarka i docentica nutricionističke medicine u Centru za celijakiju pri Medicinskom centru Sveučilišta Columbia.
"Uobičajeno, proizvodi bez glutena imaju više masti, više šećera, više soli i manje vlakana i B vitamina i željeza", rekla je.
Bezglutenski proizvodi nutritivno su siromašniji
"Priprema kruha bez glutena tehnološki je izazov, a proizvođači se obično oslanjaju na sastojke poput rafiniranog brašna od riže, krumpira ili tapioke koji sadrže mnogo manje proteina i vlakana od pšeničnog brašna", rekla je dr. Lee.
Većina rafiniranog pšeničnog brašna koje se koristi u Sjedinjenim Državama obogaćeno je željezom i vitaminima B folne kiseline, niacina, riboflavina i tiamina, dok brašna koja se koriste u proizvodima bez glutena općenito ne sadrže te dodane hranjive tvari.
Dodaci u svrhu postizanja boljeg okusa
"Proizvođači kruha bez glutena također često dodaju šećer, masnoću i sol u svoje proizvode kako bi imali bolji okus", rekla je dr. Lee. A dijelom zbog toga što kruh bez glutena obično sadrži više vode, masti i rafiniranog škroba od kruha na bazi pšenice, brže se kvari i postaje ustajao.
Iz tih razloga, prelazak na proizvode bez glutena nije uvijek bolji izbor. "Ako mislite da imate intoleranciju na gluten, prije nego što ga izbacite iz prehrane, otiđite gastroenterologu i stvarno se testirajte na odgovarajući način", rekla je dr. Lee.