NISTE nabavili svježu mrkvu i grašak za francusku salatu u kojoj želite uživati ovoga Uskrsa? Prošećite do trgovine i pronaći ćete smrznutu mješavinu potrebnog povrća. A ako se pitate je li smrznuto jednako zdravo kao svježe, imamo odgovor.
Osim što je cjenovno prihvatljivije, smrznuto voće i povrće je jednako ili više hranjivo. Prije nego što se zamrzne, povrće i voće se bere i blanšira. Proces blanširanja je ključan jer deaktivira enzime u proizvodu. Ti enzimi doprinose gubitku hranjivih tvari i promjenama okusa u proizvodu. Blanširani proizvodi se zatim zamrzavaju, čime se u osnovi sačuvaju te vrijedne hranjive tvari, objašnjava The Takeout.
Jednostavno objašnjeno, kada odlučite kupiti prve sezonske jagode, one su najskuplje, a pretrpjele su i dugo putovanje do lokalne tržnice jer stižu iz udaljenijih zemalja, najčešće iz Španjolske. Na tom putu su izgubile okus i nutritivnu vrijednost. No to nije slučaj sa smrznutim jagodama koje su sačuvale sve vrijedne tvari smrzavanjem odmah nakon branja.
Studija sa Sveučilišta Chester iz 2013. pokazala je da svježe borovnice gube vitamin C nakon što su samo tri dana stajale u hladnjaku, dok smrznute borovnice imaju općenito veću koncentraciju vitamina C. Sveučilište California-Davis objavilo je sličnu studiju, otkrivši da je "sadržaj vitamina u smrznutim proizvodima bio usporediv i povremeno veći od onih u svježim proizvodima".
Stoga i smrznuti proizvodi mogu biti dio vaših preporučenih pet porcija povrća i voća u danu. Osim što sadrže željene hranjive tvari, ubrzavaju proces pripreme hrane.