Jedna zdrava jutarnja navika može pomoći da bolje upravljate stresom i anksioznošću

Foto: Shutterstock

ZAPOČINJANJE jutra na dobar način može postaviti pozitivan ton za ostatak dana. Kada je riječ o mentalnom zdravlju, zdrava jutarnja rutina može značajno utjecati na raspoloženje. Osim tjelovježbe i zdravog doručka, u svoju rutinu možete uvesti još jednu aktivnost koja, prema trenerici Rachel MacPherson, pozitivno utječe na mentalno zdravlje.

MacPherson je za portal Eating Well otkrila kako jutarnje šetnje u prirodi mogu postaviti odlične temelje za bolje upravljanje stresom i  anksioznošću u ostatku dana. Njezin savjet poklapa se i s nekoliko istraživanja, koja su pokazala da boravak na otvorenom, primjerice šetnja u prirodi, može značajno poboljšati raspoloženje i opće blagostanje. 

Izloženost prirodnom svjetlu odmah ujutro pomaže u regulaciji cirkadijalnih ritmova, što dovodi do boljeg kvaliteta sna i dosljednijeg raspoloženja tijekom dana, izvještava Eating Well. Osim toga, osobna trenerica izdvojila je i pet razloga zašto je šetnja na otvorenom najbolja navika koju možete imati za poboljšanje raspoloženja.

Može smanjiti stres

MacPherson ističe da "istraživanja pokazuju da je boravak na otvorenom, osobito u prirodi, povezan s boljim raspoloženjem i manjim osjećajem anksioznosti i stresa".

Šetnja u prirodnim okruženjima može smanjiti razinu kortizola, hormona povezanog sa stresom, čak i bolje od aktivnosti u zatvorenom prostoru poput hodanja na traci. Niža razina kortizola pomaže podići raspoloženje i omogućuje vam da svakodnevnim izazovima pristupite smirenije.

"Kada dan započnete osjećajući se dobro i manje stresno, ostatak dana bit će vam mnogo bolji", dodaje trenerica.

Može poboljšati kvalitetu sna

Trenerica dodaje da jutarnje šetnje imaju pozitivan utjecaj i na san. "Kada izađete van na jutarnje svjetlo tijekom šetnje, to može pomoći u regulaciji vašeg unutarnjeg tjelesnog sata i ciklusa spavanja i budnosti, poznatih kao cirkadijalni ritmovi. Kada su cirkadijalni ritmovi regulirani, imat ćete bolju kvalitetu sna, što zauzvrat poboljšava raspoloženje i mentalnu jasnoću tijekom dana", pojašnjava ona za Eating Well.

Može podržati mentalno zdravlje

"Redovite jutarnje šetnje u prirodi pomažu ublažiti simptome depresije i anksioznosti", tvrdi trenerica koja se osvrnula i na rezultate nekih provedenih istraživanja na ovu temu. "Istraživanja pokazuju da šetnja u zelenim prostorima može imati smirujući učinak, što olakšava upravljanje negativnim mislima i emocijama", dodaje.

Može povećati razinu energije

Jutarnje šetnje u prirodi odličan su izbor zato što dan odmah započinjete na svježem zraku. "Boravak na otvorenom u prirodnom svjetlu tijekom jutarnje šetnje može vas učiniti budnijima i bolje raspoloženima. Čak i kratke šetnje mogu vam pružiti mentalni poticaj, tako da se osjećate energičnije i spremnije za obavljanje dnevnih zadataka. Kada ste produktivniji i manje pospani, osjećat ćete se bolje u vezi sa sobom i svojim popisom obveza", pojašnjava za Eating Well.

Može potaknuti smirenost uma i opustiti vas

"Šetnja na otvorenom može biti svjesna aktivnost koja pomaže prekinuti ciklus negativnih misli i olakšava osjećaj pozitivnih emocija. Svjesna šetnja, posebno u prirodi, može donijeti mir i opuštanje te podići vaše raspoloženje, kako kratkoročno, tako i dugoročno", zaključuje trenerica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.