Jednu vrstu čaja najbolje je piti za zdravlje mozga. Mnogi od nas ga vole

MOZAK je odgovoran za svaku misao, emociju i akciju, što njegovu dobrobit čini ključnom za cjelokupno zdravlje. Iako se mnogi usredotočuju na tjelovježbu i prehranu kako bi poboljšali tjelesno zdravlje, mozak također zahtijeva pažnju i njegu. Osim određenih namirnica, dijetetičari i nutricionisti ističu kako postoji jedna vrsta čaja koju možete piti za zdravlje mozga.

Iako postoji nekoliko čajeva koji pozitivno utječu na zdravlje mozga, zeleni čaj se ističe kao najbolji od njih, piše Eating Well. Zeleni čaj sadrži polifenole koje nutricionistica Coleen Wysocki opisuje kao vrstu antioksidansa.

Među tisućama polifenola, "jedna od tih vrsta je epigalokatehin galat (EGCG), koji se nalazi u zelenom čaju", objašnjava ona. Ističe da postoji sistematski pregled i meta-analiza koji sugeriraju da polifenoli mogu podržavati radnu i dugotrajnu memoriju, osobito kod odraslih srednje i starije dobi.

Dijetetičarka Maggie Moon tvrdi da "flavonoidi u zelenom čaju pomažu rastu novih moždanih stanica, održavajući postojeće zdrave te potičući protok krvi u dijelu mozga koji hrani centar za regulaciju emocija".

Obje stručnjakinje slažu se da redovita konzumacija zelenog čaja može poboljšati raspoloženje, pokazati antidepresivne i anti-anksiozne učinke, piše Eating Well.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.