Foto: 123RF
BRUSNICE, grožđice, smokve, šljive...
Ono je itekako bogato hranjivim sastojcima i vlaknima, ali i bogat izvor antioksidansa, folne kiseline i B-vitamina.
Jedno je istraživanje provedeno na 13 tisuća ljudi pokazalo kako ljudi koji konzumiraju sušeno voće imaju bolji unos hranjivih sastojaka od onih koji ga ne jedu.
Međutim, ne smijemo zaboraviti kako je ovo voće bogato i prirodnim šećerima što je za sportaše koji trebaju brzi unos energije zapravo i vrlo korisno, no na oprezu bi trebali biti svi koji paze na unos šećera, ugljikohidrata i općenito kalorija.
To ne znači da biste u potpunosti trebali izbjegavati ove namirnice, no treba ih jesti u ograničenim količinama. Npr. šalica svježeg grožđa sadrži 23 grama šećera, a suhog 116 grama što je pet puta veći iznos.
Kako je objasnila stručnjakinja Lori Zanini za CNN, ljudima koji nisu dijabetičari te ne paze na unos šećera, ugljikohidrata te kalorija, preporučuje se pola šalice ovog voća dnevno, a svima koji paze dvije žličice koje sadrže oko 15 grama ugljikohidrata.
Sušeno voće je često odlična opcija za doručak uz jogurt ili zobenu kašu, a može biti i brzi međuobrok.