VEĆINA pretpostavlja da liječnici imaju savršene prehrambene navike. Ali njihovi dani su zapravo užurbani, rade duge smjene i ponekad nemaju vremena sjesti kako bi pojeli kvalitetan i cjelovit obrok.
Kako bi izbjegli automate s hranom koji su puni grickalica i gotovih sendviča, najčešće sa sobom nose hranu koja će im osigurati da ostanu zdravi, siti i puni energije, a mogu je pojesti s nogu. Liječnici s odjela hitne pomoći za CNBC su otkrili koje su to namirnice.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi bogati su proteinima i ekološki su prihvatljiviji od mesa. Ali treba ih jesti umjereno jer sadrže kalorije i zasićene masnoće. Previše zasićenih masnoća može povisiti LDL kolesterol, koji pridonosi srčanim bolestima i moždanim udarima.
"Izbjegavamo pržene, slane i kandirane orašaste plodove koji sadrže više ulja, soli ili šećera nego što je potrebno našem organizmu", kažu doktorice Adaira Landry i Resa E. Lewiss.
Humus
Slanutak je glavni sastojak humusa, a on je bogat vlaknima i odličan je izvor biljnih proteina. Humus sadrži nezasićene masnoće, koje povećavaju razinu zdravog, odnosno HDL kolesterola. Studije su otkrile da dodavanje humusa vašoj prehrani može pomoći u zaštiti od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta raka.
Povrće
Liječnici često na poslu grickaju mrkvu, celer i komadiće brokule ili cvjetače. Odlična opcija je i pečeni batat.
Avokado
Avokado sadrži nekoliko ključnih hranjivih tvari, uključujući karotenoide, mononezasićene masti, kalij i vlakna koji su povezani sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti.
Masline
Masline su bogate oleatom, koji je mononezasićena masna kiselina. Studija iz 2016. pokazala je da unos više mononezasićenih masti smanjuje rizik od prerane smrti.
Masline se često namaču u salamuri, a grickalice s visokim udjelom soli s vremenom mogu dovesti do povišenog krvnog tlaka. Ali u umjerenim količinama, one su zabavno i brzo rješenje za glad.
Morske alge
Jestive morske alge su hranjive, niskokalorične i bogate vlaknima.
Tvrdo kuhana jaja
Jaja su puna nemasnih proteina. Možete ih skuhati više odjednom pa spremiti u hladnjak i jesti tijekom tjedna.
Ako ste poput liječnika i stalno ste u pokretu, najbolji savjet je da jedete hranu koja je ukusna i ne oduzima puno vremena za pripremu.