Liječnik otkrio koji se znakovi javljaju na licu, a mogu uzrokovati ozbiljne probleme

Foto: Shutterstock

TIJELO nam ponekad daje važne naznake o temeljnim zdravstvenim stanjima. Ako ih ne uočavamo ili ne reagiramo, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Liječnik Donald Grant podijelio je pet znakova na licu na koje bismo trebali obratiti pozornost.

Blijeda koža

Dr. Grant kaže: "Kronične bolesti, loša prehrana ili nedostatak vitamina mogu dovesti do blijede kože. To je često posljedica nedostatka crvenih krvnih stanica ili hemoglobina, što dovodi do promjene boje lica. Ako patite od blijede kože, u svoju prehranu uključite namirnice bogate željezom, poput crvenog mesa, graha i leće."

Žuta koža ili oči

Ako koža ili oči počnu žutjeti, to može biti pokazatelj žutice, odnosno povećanja bilirubina u tijelu. Žutica može biti uzrokovana nizom zdravstvenih problema, kao što su bolesti jetre, hepatitis ili bolest srpastih stanica. U slučaju pojave žutice, važno je odmah se javiti liječniku.

Podbuhlo ili otečeno lice

Oticanje lica često može biti znak manjih zdravstvenih problema, kao što je peludna groznica ili druge alergijske reakcije.

"Podbuhlo lice također može ukazivati na zadržavanje tekućine - čest znak komplikacija s bubrezima. Otečeno lice također može biti znak stanja kao što je celulitis, infekcija kože zbog koje koža izgleda crvena i natečena. Ova infekcija može se pojaviti po cijelom tijelu, uključujući i lice", kaže dr. Grant.

Osip

Uporni osip na licu može ukazivati na autoimunu bolest lupus. Osip, koji je simptom lupusa, obično se razvija na nosu i obrazima, a potom se širi na ruke i prsa.

"Lupus je dugotrajno stanje koje se može dijagnosticirati krvnim pretragama. Neophodno je potražiti hitnu liječničku pomoć ako mislite da ste možda razvili ovu bolest. Osim lupusa, osip na licu može biti znak alergije ili rozaceje", dodao je liječnik.

Suhe usne ili koža

Na kraju, suhe usne ili koža često mogu biti znak promjene vremenskih uvjeta ili starenja, ali ponekad su simptom dehidracije.

"Znakovi dehidracije uključuju: rumenu kožu, suhi kašalj, žeđ i tamno žuto mokrenje. Važno je održavati unos zdrave vode tijekom dana, prilagođavajući se tome kada temperature počnu rasti", zaključio je liječnik za Express.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.