SIGURNI smo da ste već upoznati s mnogim dobrobitima luka, a najnoviji trend koji se sve više širi po društvenim mrežama je konzumiranje vode s lukom za bolje zdravlje. Ljudi koji su ga isprobali objašnjavaju kako je ovaj napitak jednostavno napraviti, a sve što trebate napraviti je narezati crveni ili žuti luk, pomiješati ga s prokuhanom ili filtriranom vodom te ostaviti da odstoji neko vrijeme dok se ne ohladi, donosi Well+Good. No što stručnjaci misle o ovom trendu?
''Da budem potpuno iskrena, sama pomisao na konzumiranje vode od luka zvuči mi grozno. Međutim, zdravstvene dobrobiti uistinu postoje, čak i u znanstvenoj literaturi. Isto tako, mnoge kulture već stoljećima koriste luk u ljekovite svrhe pa ovaj trend nikako ne čudi'', objašnjava dijetetičarka Brianna Wieser.
Sve zdravstvene prednosti luka
Zanimljivo je da je luk jedan od najstarijih izvora hrane, a njegova kulinarska i medicinska upotreba sežu do prije više od 5000 godina. Ovo povrće već se od davnih dana koristi kao pojačivač okusa i dodatak prehrani, i to s dobrim razlogom. Dok zeleno povrće najčešće dobiva svu pozornost, ostalo povrće, poput luka, također ima svojih jedinstvenih prehrambenih prednosti. Dijetetičari tvrde kako je ova zdrava namirnica bogata hranjivim tvarima poput vitamina, minerala, antioksidansa i drugih biljnih spojeva koji pomažu očuvanju našeg zdravlja.
"On je izvor vitamina C, hranjive tvari za koju je poznato da održava zdrav imunološki sustav, važan u borbi protiv virusa ili infekcija", kaže dijetetičarka Bianca Tamburello i dodaje kako je luk također bogat kalijem, mineralom i elektrolitom koji pomaže u održavanju ravnoteže tekućine u tijelu te očuvanju zdravlja mišića i regulaciji srca. Osim toga, luk ima velike količine vitamina B, koji je važan za rast stanica, razinu energije i zdrav metabolizam.
Jedna od najvažnijih prednosti luka je to što je bogat organskim biljnim spojevima, uključujući antioksidanse i flavonoide koji su učinkoviti u borbi protiv štetnih bakterija, djeluju protuupalno i uklanjaju slobodne radikale iz tijela. Dijetetičari dodaju i kako pomažu pri smanjenju krvnog tlaka, a neke studije govore i o tome da štite mozak od neurodegenerativnih poremećaja.
Istraživanja su također pokazala da konzumacija luka može pomoći u smanjenju kolesterola, poboljšanju metaboličkog sindroma, pa čak i regulaciji šećera u krvi. Uz to, smanjuje rizik od raka debelog crijeva, jajnika i želuca, piše Well+Good.
Biste li onda trebali početi piti vodu s lukom?
Dakle, znače li sve ove zdravstvene dobrobiti da biste trebali prestati sa svime što radite i odmah skuhati malo vode od luka? Jedna važna stvar koju treba znati je da, kada su u pitanju hranjive tvari i biljni spojevi, neki su topivi u vodi, dok su drugi topivi u mastima. To znači da se te hranjive tvari otapaju u otopini na bazi vode ili masti da bi ih tijelo na kraju apsorbiralo. Naprimjer, ako ste jeli salatu punu zdravih vitamina topivih u mastima s preljevom za salatu bez masnoće i bez drugih izvora masti, vašem tijelu će nedostajati te hranjive tvari.
Kad je riječ o luku, svi flavonoidi su topivi u vodi, baš kao i vitamini B skupine, vitamin C te svi minerali. To znači da je voda s lukom u najmanju ruku na pravom putu u tom pogledu, a kada je luk u vodi, on će '"ispustiti" te hranjive tvari u vodu i tako dobivamo napitak bogat hranjivim tvarima koji ima pozitivan učinak na zdravlje, tvrde stručnjaci. Ipak, dijetetičari tvrde da prehladu nećete izliječiti konzumirajući samo vodu s lukom.
Stručnjaci nemaju dobre vijesti
''Usprkos mnogim zdravstvenim dobrobitima luka, sposobnost ljudskog tijela da se izliječi i oporavi od bolesti mnogo više ovisi o našim svakodnevnim životnim navikama, kao što su prehrana, tjelesna aktivnost, kvalitetan san i nošenje sa stresom, nego o ispijanju čaše vode s lukom'', misli Wieser, a s njom se slaže i Tamburello.
''Iako voda s lukom najvjerojatnije neće naškoditi vašem zdravlju, ne postoji nijedno istraživanje koje podupire njenu učinkovitost u ubrzavanju oporavka od RSV-a, infekcija sinusa ili prehlade, kao što se ovih dana može čuti na društvenim mrežama'', objašnjava.