Ljudi tvrde da šparoge pomažu kod mamurluka, nutricionistica otkrila je li to istina

Foto: Pexels/Karolina Grabowska

NA TikToku je dostupno puno prehrambenih trikova - uključujući nekoliko savjeta o skrivenim prednostima šparoga.

Tako pojedinci na ovoj popularnoj platformi tvrde da šparoge djelotvorno pomažu u liječenju mamurluka, i to zahvaljujući aminokiselinama, mineralima i enzimima prisutnima u ovom povrću. U jednom videozapisu, koji je pregledan preko dva milijuna puta, tvrdi se da će vam jedenje šparoga prije prekomjernog uživanja u alkoholu pomoći "imati puno bolje jutro poslije".

Međutim, ove su tvrdnje donekle prenapuhane, prema dijetetičarki i nutricionistici Samanthi Cassetty.

Postoji jedno malo istraživanje koje proučava učinke izbojaka i lišća šparoga na stanice jetre čovjeka i štakora iz 2009. Studija, koju su proveli Institut za medicinske znanosti i Nacionalno sveučilište Jeju u Koreji, otkrila je da su "kao odgovor na liječenje ekstraktima lišća i izbojaka šparoge stanične toksičnosti bile značajno ublažene", prema članku o studiji iz 2012. godine. Također, tamo se navodi da takvi rezultati "pružaju dokaze o tome kako biološke funkcije šparoga mogu pomoći u ublažavanju mamurluka od alkohola i zaštiti stanica jetre".

Ipak, stanite prije nego što se mahnito bacite u berbu šparoga.

"Šparoge imaju bioaktivne tvari za koje je utvrđeno da su u ispitivanjima stanica utjecale na zaštitu vaših stanica jetre i modificiranje učinka alkohola", rekla je Cassetty. "Za tu teoriju postoji biološka vjerojatnost, međutim, to sigurno nije čarobni prah."

Cassetty je rekla da je, budući da je studija provedena na staničnoj kulturi, a ne na stvarnim ljudima, još uvijek teško dokazati da šparoge imaju učinak na mamurluk. Također je rekla da je nemoguće reći koliko će šparoga biti potrebno da bi se primijetio utjecaj jer to nije bilo uključeno u studiju iz 2009. godine, prenosi Today.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.