OSIM kravljeg, sojinog ili bademovog, novi hit među pobornicima zdrave prehrane je i mlijeko žohara. Da, dobro ste pročitali, mlijeko od tih malih napasti na šest nogu.
Mlijeko je izvedeno iz takozvanih žoharskih kristala, dijela insekta koji se nalazi u njegovom crijevu, a potrebno je čak tisuću žohara da bi se proizvelo svega sto grama mlijeka.
Istraživač iz Instituta za biologiju i regenerativnu medicinu matičnih stanica u Indiji tvrdi da je hranjiva vrijednost mlijeka žohara puno veća nego od ostalih mlijeka. Navodno se okusom uopće ne razlikuje od kravljeg mlijeka, a osim toga ima i četiri puta više bjelančevina.
Također, sadrži proteine, masnoće, šećere i esencijalne aminokiseline koje potiču rast stanica, lipide koji održavaju naše tijelo zdravim, i šećere koji nam daju energiju. Sve to izravno utječe i na zdravlje naše kose i noktiju.
Ipak, dr. Rachel Nazarian iz Schweiger Dermatology Group naglašava da zbog razine hormona rasta i šećera, mlijeko žohara nije najbolji prijatelj kože, posebno ako je već problematična i sklona aknama.
Unatoč svim dobrobitima ove namirnice, pitanje je koliko se ljudi mogu pomiriti s činjenicom da piju mlijeko žohara. Čini se da će upravo o tome ovisiti i daljnja proizvodnja.