LOŠE vijesti za sve ljubitelje slanine stižu sa Sveučilišta Oxford i iz organizacije Cancer Research U.K.
Naime, prema njihovom istraživanju, crveno i prerađeno meso, poput slanine, može značajno povećati rizik od raka, čak i ako ga jedete umjereno. Konkretno, istraživanje objavljeno u International Journal of Epidemiology pokazalo je da ljudi koji jedu 76 grama ili tri šnite slanine dnevno imaju 20 posto veći rizik od raka crijeva od onih koji jedu oko 21 gram, odnosno samo jednu šnitu.
Ova studija je koristila podatke koji su prikupljeni na uzorku od pola milijuna ljudi koji su bili uključeni u istraživanje UK Biobank, a tijekom šest godina istraživanja 2609 ispitanika oboljelo je od raka debelog crijeva.
Nadalje, na svakih 10.000 ljudi koji su dnevno jeli 21 gram crvenog mesa ili mesnih prerađevina, njih 40 oboljelo je od raka debelog crijeva. U slučaju onih koji su dnevno jeli 76 grama istog mesa, taj broj je porastao na 48 ljudi.
"Ovo ne znači da biste sa svog jelovnika trebali u potpunosti izbaciti crveno i prerađeno meso, no možda ne bi bilo loše razmisliti o tome koliko ga jedete", rekla je Julie Sharp, voditeljica zdravstvenih informacija za Cancer Research U.K.
"Crveno meso ima svoje prednosti, poput proteina i željeza koje treba uzeti u obzir kad se procjenjuje potencijalni rizik konzumacije", rekao je koautor studije Tim Key.
No stručnjaci i dalje nisu potpuno sigurni što točno u crvenom mesu podiže rizik oboljenja od raka. S druge strane, mnogi od njih, poput profesora Guntera Kuhnlea sa Sveučilišta Reading, savjetuju ljudima da jedu više hrane koja je bogata vlaknima.