Novo istraživanje kaže da ova vježba može pomoći u bržem oporavku od moždanog udara

Foto: Shutterstock

Oporavak od moždanog udara nije jednostavan. Proces rehabilitacije često uključuje treninge mobilnosti, vježbe motorike, uzimanje lijekova, savjetovanje o mentalnom zdravlju i govornu terapiju.

Još jedan koristan alat je tjelovježba, a nedavno istraživanje tvrdi da će vam HIIT, odnosno intervalni trening visokog intenziteta, pomoći da se najbrže oporavite.

Prema studiji objavljenoj u časopisu JAMA Network Open, tjelovježba može dovesti do potpunog oporavka u roku od šest mjeseci. Osim toga, jedna studija iz 2017. potvrdila je da aerobna tjelovježba nakon moždanog udara može pomoći u poboljšanju tjelesne spremnosti, kognitivnih sposobnosti, izdržljivosti, ravnoteže, kvalitete života, pokretljivosti i zdravstvenih ishoda.

No, nova studija objavljena u časopisu Stroke ispitala je kako različite vrste treninga utječu na oporavak nakon moždanog udara. Otkriveno je da je HIIT učinkovitiji za poboljšanje kardiorespiratorne kondicije, odnosno sposobnosti tijela da opskrbi mišiće kisikom tijekom tjelesne aktivnosti, nego kontinuirana, umjerena tjelovježba. Točnije, sudionici u HIIT skupini doživjeli su dvostruko bolje poboljšanje od onih u skupini koja se bavila treninzima umjerenog intenziteta.

Liječnici se slažu da HIIT ima nekoliko prednosti.

"Intervalne vježbe visokog intenziteta poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje poboljšavanjem srčane funkcije, snižavanjem krvnog tlaka i povećanjem osjetljivosti na inzulin", rekao je kardiolog dr. Rohit Vuppuluri za Parade.

HIIT ne zahtijeva opremu ni odlaske u teretanu, ali je intenzivan. Trening obično traje dvadesetak minuta i uključuje minutu raznih vježbi, poput držanja planka, preskakanja užeta, marinaca, sklekova ili čučnjeva, uz pola minute odmora između vježbi. 

Naravno, prije nego što se odlučite za bilo kakav trening, svakako razgovarajte s svojim liječnikom o tome što je najbolje za vaše tijelo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.