Ne pretjerujte: Kardiolozi otkrili koliko jaja smijemo pojesti tjedno

Foto: EPA

Američki kardiolozi proveli su istraživanje i zaključili da konzumacija do 12 jaja tjedno ne šteti zdravlju, prenosi Medical News Today.

To je količina koja ne bi trebala uzrokovati značajno povećanje razine kolesterola, koji je ozbiljan faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Naime, nakupljanje kolesterola u arterijama s vremenom može dovesti do začepljenja i spriječiti prolazak krvi, što ponekad uzrokuje srčani i moždani udar.

Inače, jaja su izvrstan izvor nemasnih proteina, fosfora, selena i vitamina A, B2, B5 i B12. Preporučuju se za doručak i onima koji žele smršavjeti. Pomoćnica urednika časopisa Health, Destin Manson, nedavno je provela eksperiment u kojem je mjesec dana svaki dan doručkovala dva jaja.

Nakon mjeseca dana Manson je zaključila da joj je proteinski doručak pomogao da se dulje osjeća sitom te da je bila fokusiranija i pažljivija, a manje umorna. Također je primijetila da je počela piti više vode tijekom obroka.

Glavna korist jaja leži u činjenici da je to namirnica koja sadrži lako probavljive bjelančevine koje pomažu u povećanju mišićne mase, jačanju kostiju, održavanju funkcije mozga, očuvanju tkiva, snižavanju krvnog tlaka i borbi protiv viška kilograma.

Stručnjaci savjetuju da se posavjetujete s liječnikom kako biste bili sigurni je li konzumacija jaja sigurna za vas osobno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.