Nutricionisti: Ako želite zdravo mršavjeti, jedite tri nemasna proteina

Foto: Pexels

Nijedan zdrav obrok nije potpun bez doze proteina. To je posebno važno kada je riječ o doručku, a još važnije ako pokušavamo izgubiti nekoliko kilograma. Osiguravanje dovoljne količine proteina u jutarnjem obroku ključno je za održavanje energije tijekom dana i pomaže tijelu da sagorijeva masnoće stabilnim tempom.

Nemasni proteini – oni s niskim udjelom zasićenih masti i kalorija – posebno su korisni za osobe koje žele smršavjeti. Srećom, postoji mnogo sjajnih opcija koje se lako mogu uključiti u naš svakodnevni doručak. Nutricionistice Trista Best i Catherine Gervacio otkrile su nekoliko.

1. Svježi sir

Ovaj često zanemareni doručak može učiniti čuda za naše zdravlje, posebno ako pokušavamo smršavjeti.

"Otprilike 110 do 120 grama može osigurati oko 13 grama proteina", kaže Best za SheFinds. Osim toga, ova ukusna i svestrana namirnica je "relativno niskokalorična", s samo oko 80 kalorija po porciji.

Uz to, Best ističe da svježi sir pruža zdravu dozu kalcija, fosfora, selena i vitamina B12. "Ovi nutrijenti igraju važnu ulogu u zdravlju kostiju, funkciji imunološkog sustava i općem zdravlju", dodala je.

2. Jogurt

Jogurt nije samo savršena baza za hranjive orašaste plodove i bobičasto voće, već je također izvrstan izvor proteina i probiotika koji podržavaju zdravlje crijeva. "Jogurt je vjerojatno jedan od najpopularnijih izbora za doručak za one koji žele smršavjeti zbog njegovog sadržaja proteina i probiotika", navodi Gervacio.

Ova namirnica, bogata proteinima, sjajna je za zdravlje crijeva jer "sadrži milijune dobrih bakterija koje poboljšavaju probavu balansiranjem mikroflore u crijevima", dodaje Gervacio. Ovi probiotici, kaže ona, "poznati su po tome da pomažu oslobađanju hormona peptida YY (PYY) i glukagon-sličnog peptida 1 (GLP-1)", koji su poznati po tome da smanjuju apetit. Povećanje oslobađanja ovih hormona može sagorjeti više kalorija i masti.

3. Bjelanjci

Ako zaista želimo poboljšati prednosti mršavljenja, Best preporučuje da se odlučimo za bjelanjke koji mogu zadržati naš doručak niskokaloričnim, dok i dalje sadrže dobru količinu proteina.

"Bjelanjci mogu biti sjajan način za smanjenje masnoće u tradicionalnom obroku s jajima, dok se zadržava nemasni izvor proteina", kaže ona. "To omogućuje smanjenje kalorija sa 71 na 18, uz gubitak samo dva grama proteina", zaključila je Best.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.