Dijetetičarke: Evo zašto biste zbog zdravlja često trebali jesti sjemenke bundeve

Foto: Pexels

SJEMENKE bundeve popularna su grickalica, osobito u jesenskom razdoblju. Iako su najpopularnije u jesenskim mjesecima, ove sjemenke mogu se konzumirati tijekom cijele godine, što je posebno dobro jer jedenjem činite dobro za cijeli organizam. 

Skupina dijetetičarki za portal Eating Well izdvojila je neke od najpoznatijih dobrobiti ovih ukusnih i zdravih sjemenki. 

Zaštita od upale

Sjemenke bundeve sadrže lignane, spojeve koji promiču zdravlje, prenosi Eating Well. Lignani u sjemenkama bundeve "smanjuju upalu i djeluju kao snažni antioksidansi", tvrdi dijetetičarka Pam Hartnett. Prema Hartnett, lignani u sjemenkama bundeve mogu pomoći smanjiti i rizik od raka, zato što "ovi spojevi blokiraju krvne žile koje hrane tumore, pomažući u usporavanju rasta raka".

Podržavanje zdravlja srca

Dijetetičarka Jessi Holden ističe da sjemenke bundeve "mogu poboljšati zdravlje srca i promicati uravnotežene razine šećera u krvi".

One su niske u zasićenim mastima, ali bogate biljnim proteinima koji su prijateljski za srce. Ako to nije dovoljno, njihov magnezij može pomoći u regulaciji krvnog tlaka, prema American Heart Association, prenosi Eating Well.

Jačanje imunološkog sustava

"Sjemenke bundeve dobar su izvor cinka koji može skratiti trajanje prehlade. Osim toga, njihovi proteini i magnezij podržavaju razinu energije i jačaju vaš imunološki sustav, pružajući zdrav izvor energije za cijelu obitelj", pojašnjava dijetetičarka Holden za Eating Well.

Konzumacija ovih sjemenki može pomoći da bolje spavate

Ako tražite prirodan način za poboljšanje kvalitete sna, mala šaka sjemenki bundeve prije spavanja mogla bi vam pomoći da bolje spavate te smanjite nemir.

"Sjemenke bundeve bogate su triptofanom, aminokiselinom koja pomaže u proizvodnji serotonina, hormona koji izaziva dobro raspoloženje, i melatonina, koji može pomoći u liječenju nesanice", tvrdi dijetetičarka Amy Beney.

Mogu podržati muško reproduktivno zdravlje  

Cink u sjemenkama bundeve odličan je za muško reproduktivno zdravlje. Naime, "cink igra ključnu ulogu u pokretljivosti spermija te može podržati zdravlje prostate i čak povećati razinu testosterona", objašnjava dijetetičarka Teresa Romano.

Mogu spriječiti probleme sa zatvorom

Sjemenke bundeve dobar su izvor prehrambenih vlakana koja doprinose zdravom probavnom sustavu poticanjem redovitih pokreta crijeva i sprječavanjem zatvora. U ovim sjemenkama nalazi se i magnezij koji djeluje kao prirodni laksativ povlačeći vodu u probavni trakt kako bi održao mekoću stolice. Također, opušta crijevne mišiće, pomažući boljem kretanju probavnog sadržaja, izvještava Eating Well.

Jesu li sjemenke bundeve sigurne za svakoga? 

Kada je u pitanju konzumacija bundeve, postoje određene mjere opreza ovisno o zdravstvenom stanju. Oni koji bi trebali pripaziti da ne pretjeruju s konzumacijom su osobe koje imaju sindrom iritabilnog crijeva (IBS). Nadalje, osobe s divertikulitisom u razdoblju upale možda bi trebale izbjegavati sjemenke, jer mogu iritirati crijeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.