Osim začina, maslac je čest sastojak kada se radi o kuhanju. Bez obzira o kojoj se kuhinji radi, maslac nudi ukusnu teksturu jelu te može biti i baza za početak procesa kuhanja.
Ipak, osim svoje teksture, maslac je također odličan za naše zdravlje. Nutricionistica Pooja Kedia navela je četiri razloga zbog kojih bismo trebali dodati maslac u svoju prehranu.
1. Maslac je prirodni laksativ
Budući da maslac sadrži lipide, koje nazivamo glikosfingolipidima, djeluje kao prirodni laksativ te na taj način poboljšava probavu. Također štiti tijelo od infekcija gastrointestinalnog trakta, a maslačna kiselina prisutna u maslacu potiče dobro zdravlje naših crijeva.
2. Pun je antioksidansa
Antioksidansi u maslacu ne samo da jačaju naš imunitet već i nezasićene masti u njemu uklanjaju otrovne tvari iz našeg tijela. Također, ima antimikrobna i antifungalna svojstva. Vitamin A u maslacu potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica i štiti sluznicu od napada klica, bakterija i virusa.
3. Sprječava karijes
Budući da maslac sadrži vitamin K, sprječava karijes, a vitamin D, koji se nalazi u njemu, neophodan je za kosti. Osim toga, konjugirana linolna kiselina može pomoći u sprječavanju rasta tumora raka. Također smanjuje rizik od bolesti masne jetre, objasnila je Kedia za HerZindagi.
4. Pomaže u kontroli kolesterola
Nutricionistica navodi da maslac može povećati količinu dobrog kolesterola u tijelu, što može značajno smanjiti šanse za moždani i srčani udar. Također smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti promicanjem zdravog rada srca, smanjenjem oksidativnog stresa i balansiranjem pH krvnih stanica.
Dodavanje maslaca u prehranu može pridonijeti jačanju imuniteta i općem zdravlju. Osim što pruža ukusnu teksturu jelima, maslac donosi niz dobrobiti, uključujući potporu zdravlju crijeva, jačanje imunološkog sustava i smanjenje rizika od srčanih bolesti.