Nutricionistica otkriva koliko bismo vode stvarno trebali piti dnevno

VODA čini više od polovice naše tjelesne težine. Održava naše funkcioniranje reguliranjem temperature, podmazivanjem zglobova i uklanjanjem otpada iz tijela. Nedostatak vode može nam otežati nošenje s vrućinama i uzrokovati vrtoglavicu i umor.

Koliko bismo vode stvarno trebali piti dnevno?

Vjerojatno ste čuli za pravilo od osam čaša vode dnevno, ali to nije nužno točno. Prema nutricionistici Lauren Armstrong, količina vode koju trebamo može varirati ovisno o nekoliko čimbenika, kao što su dob, spol i stil života.

"Ako često vježbate i živite u području s vrućom klimom, na primjer, možda ćete trebati veći unos tekućine. Također je moguće unositi više vode ako imate određena zdravstvena stanja, poput bolesti štitnjače ili problema s bubrezima, jetrom ili srcem", rekla je za CNBC.

Istraživanja pokazuju i da određeni lijekovi, kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi i neki antidepresivi, uzrokuju zadržavanje vode. Zato je za preciznije upute o količini vode koja nam je potrebna u danu korisno razgovarati s medicinskim stručnjakom.

Kako ostati hidriran?

Voda nije jedini način da zadovoljimo svoje potrebe za tekućinom. Možemo konzumirati juhe s malo soli, voće i povrće bogato vodom (lubenica, dinja, jagode, naranče, jabuke, ananas, grožđe, celer, krastavac, kupus, mrkva, brokula), osvježavajuće voćne deserte poput sladoleda, pa čak i kavu ili čaj.

"I kava i čaj rade se s vodom, ali ovisno o vrsti koju odaberete, mogu sadržavati puno kofeina, koji se u velikim količinama smatra diuretikom koji može uzrokovati dehidraciju. Preporučuje se da unos kofeina bude manji od 400 miligrama dnevno", zaključuje Armstrong.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.