ZBOG zdravog doručka u 8 sati ujutro ponekad ste gladni već nakon dva sata. Stručnjaci kažu kako je razlog to što su uobičajen doručak palačinke, tost i peciva.
''To je dobra hrana za energiju, ali ne sadrži nutrijente koji će vas dulje držati sitima'', objašnjava nutricionistica Cara Harbstreet i dodaje kako je potrebno imati balansiran obrok koji sadrži proteine i zdrave masti te je bogat vlaknima.
''Potrebno vam je oko 20 grama proteina za doručak koje možete unijeti jajima ili grčkim jogurtom. Dulje ćete se osjećati sito ako takve namirnice kombinirate s cjelovitim žitaricama iz zobene kaše ili kvinojom, voćem i povrćem. Nemojte zaboraviti na maslac od kikirikija, avokado ili maslinovo ulje koje će osigurati unos zdravih masti u organizam'', savjetuje nutricionistica Kristina LaRue.
Napominju kako su pahuljice nešto što biste trebali izbjegavati jer mnoge od njih imaju puno šećera.
''Nemaju dovoljno vlakana, proteina i masti. Jest ćete ponovno već za nekoliko sati'', tvrdi nutricionistica Leslie Bonci.
''Ponekad će ostaci večere biti najbolja opcija. Uštedjet će vam vrijeme, pojest ćete ostatke i nećete imati puno posla ujutro oko pripreme doručka'', dodaje Bonci.
Stručnjakinje za prehranu dale su i nekoliko prijedloga za zdrav i zasitan doručak.
Kaša od čokolade i banane
Pripremite kašu od žitarica navečer i ostavite je da odstoji preko noći. Ujutro dodajte bananu, čokoladu i svježi sir.
Hranjiv tost
Na krišku tosta od cjelovitih žitarica stavite ricotta ili feta sir. Dodajte povrće poput rajčice ili avokada, jaje, sjemenke ili orašaste plodove.
Zdravi muffini
Od zobi, mlijeka, voća i jaja pripremite ukusne muffine koje možete ponijeti sa sobom i jesti kad god ogladnite. Uz njih popijte jogurt i šaku orašastih plodova.
Omlet od povrća
Ako imate ostatke povrća u hladnjaku, za samo deset minuta oni mogu postati ukusan doručak. Napravite omlet od dva jaja i povrća i posipajte ga s malo sira.