Oni koji žele uspješno smršavjeti trebaju izbjegavati ovih 7 pogrešaka dok doručkuju

Foto: Pexels

DORUČAK je najvažniji obrok u danu, ali je i vrlo bitan kada pokušavate smršaviti. Mnogi ponekad nisu ni svjesni da određene stvari koje rade, ili ne rade, poput preskakanja doručka, negativno utječu na mršavljenje i gotovo pa sabotiraju uspjeh. Kako do toga ne bi došlo, pripazite da ne radite sedam pogreški koje su izdvojili stručnjaci s portala Health Shots.

Preskakanje proteina u doručku

Jedna od najvećih i najčešćih pogrešaka koje možete napraviti tijekom doručka jest izostavljanje proteina, piše Health Shots. Proteini su važni za održavanje mišića, osjećaj sitosti i stabilizaciju razine šećera u krvi. Ako ih ne jedete za doručak, vjerojatno ćete brže opet biti gladni, što može uzrokovati nezdravo i nepotrebno grickanje tijekom dana.

Kako biste to izbjegli, u doručak uključite namirnice bogate proteinima poput jaja, grčkog jogurta ili svježeg sira. Možete isprobati i proteinski smoothie sa špinatom i voćem, ili namaz od orašastih plodova na kruhu od cjelovitih žitarica.

Pijenje kave na prazan želudac

Iako mnogi vole započeti dan šalicom kave, konzumiranje na prazan želudac može dovesti do probavnih tegoba i povećati razinu kortizola, što može potaknuti pohranu masnoće. Umjesto da pijete kavu na prazan želudac, kombinirajte je s malim doručkom koji uključuje proteine i zdrave masti, poput tosta s avokadom ili zobene kaše. Ako volite ledenu kavu, razmislite o dodavanju bademovog ili zobenog mlijeka za dodatnu hranjivost.

Jedete slatke doručke

Mnoge opcije za doručak sadrže visok udio šećera što, naravno, može povisiti razinu šećera u krvi te ostaviti osjećaj umora i gladi. Hrana poput slatkih pahuljica, peciva i zaslađenog jogurta može biti ukusna, ali sabotira ciljeve onih koji žele izgubiti kilograme. Ako baš želite jesti pahuljice, birajte one s manje od pet grama šećera po porciji ili uživajte u zobenoj kaši s voćem i cimetom. Nezaslađeni grčki jogurt s bobičastim voćem i orašastim plodovima također je dobar izbor, kao i smoothie sa špinatom, avokadom i nezaslađenim bademovim mlijekom.

U doručak ne dodajete namirnice s vlaknima

Vlakna su ključna za uravnoteženu prehranu jer pomažu da se osjećate sito i zadovoljno. Nedostatak vlakana može dovesti do povećane gladi i žudnje za hranom, što može uzrokovati prejedanje kasnije tijekom dana. Za jutro bogato vlaknima, uključite cjelovite žitarice poput kruha od cjelovitih žitarica ili zobene kaše, dodajte voće poput bobica ili jabuka, te povrće poput špinata ili kelja u smoothie ili omlet, piše Health Shots.

Doručak su vam samo kava ili sok

Mnogi ljudi za doručak biraju sok ili kavu, misleći da je to brza opcija. Međutim, ovi napitci nemaju esencijalne hranjive tvari i proteine potrebne tijelu za mršavljenje. Umjesto soka, birajte cijelo voće koje pruža vlakna i hranjive tvari. Možete napraviti smoothie koji uključuje voće, povrće i proteine, ili uz kavu pojesti hranjiv obrok kako biste osigurali uravnotežen doručak.

Jedete preobilne obroke

Iako doručak treba biti hranjiv i dovoljan da vam da energiju za početak dana, pretrpavanje tanjura može dovesti do osjećaja tromosti i nepotrebnog unosa kalorija. Veliki obroci mogu narušiti metabolizam i pridonijeti povećanju težine umjesto njenom gubitku. Kako biste to izbjegli, ciljajte na uravnotežen doručak koji uključuje proteine, zdrave masti i vlakna.

Kasno doručkujete ili u potpunosti preskačete doručak

Vrijeme kada jedete obrok, osobito doručak, ima veliku ulogu u mršavljenju. Kasni doručak ili njegovo potpuno preskakanje može usporiti metabolizam i dovesti do prejedanja kasnije tijekom dana. Kako biste uspostavili zdravu rutinu, ciljajte na doručak unutar sat vremena od buđenja. Ako ste u žurbi, pripremite doručak večer prije, poput zobenih pahuljica koje možete ujutro obogatiti voćem i orašastim plodovima, skuhati kavu i uživati u brzom, hranjivom doručku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.