UŽIVATE li u sendviču s kobasicom, kolačima ili pivu? To je hrana koje bismo se trebali kloniti ako želimo smanjiti rizik od raka. Tako tvrde onkolozi, prema kojima kemikalije dodane mesu, alkohol, prekomjerna konzumacija šećera i masti mogu povećati rizik od raka debelog crijeva, dojke i jetre.
Prerađeno meso
Kobasice, slanina, salame, šunka i hrenovke primjeri su prerađenog mesa za koje se zna da povećavaju rizik od raka. Prerađeno meso je svako životinjsko meso koje je tretirano kako bi mu se produžio rok trajanja ili poboljšao okus. To se često postiže dodavanjem kemijskih konzervansa, kao što su nitrati. Meso se također može prerađivati sušenjem, dimljenjem ili soljenjem.
Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala je prerađeno meso kao kancerogenu hranu prve klase, čime se svrstalo u isti rang kao pušenje i alkohol.
Alkohol
Ispijanje bilo koje vrste alkohola povećava rizik od raka usta, gornjeg dijela grla, grkljana, jednjaka, dojke, jetre i crijeva.
Crveno meso
Baš kao i prerađenog mesa, važno je kloniti se odrezaka, hamburgera i kotleta. Onkolozi upozoravaju da je crveno meso također na popisu namirnica koje mogu uzrokovati rak.
Više je studija utvrdilo vezu između konzumiranja crvenog mesa i nekih vrsta raka. Smatra se da, iako crveno meso povećava rizik od raka debelog crijeva, želuca i gušterače, taj rizik nije tako velik kao onaj koji predstavlja prerađeno meso.
Slatka i pržena hrana
Nije iznenađenje da su slatkiši i gotova hrana na ovom popisu. To je hrana bogata zasićenim mastima, šećerom i soli. Ona nema vlakana i praktički ne sadrži nikakve hranjive tvari, zbog čega je treba jesti samo povremeno i u malim količinama.