LUBENICA je omiljeno ljetno osvježenje, ali kada su u pitanju njezine sjemenke, sigurni smo da ih poput većine bacate. No to je greška jer su nutritivno bogate. Sjemenke lubenice imaju malo kalorija i bogate su hranjivim tvarima. Mogu se jesti i pečene. Tada su hrskave i mogu zamijeniti druge nezdrave grickalice.
Prvo, niskokalorične su. Velika šaka sjemenki lubenice teži oko 4 grama i sadrži samo 23 kalorije, što je daleko manje od vrećice čipsa. Ako ih želite ispeći, isperite ih i osušite. Kad se potpuno osuše, prelijte ih s malo maslinovog ulja te ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje. Posolite ih pa pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva 10 do 15 minuta. Slobodno se poigrajte začinima kao što su kajenski papar, cimet ili prstohvat šećera.
Sjemenke lubenice bogate su magnezijem. U porciji od 4 grama dobit ćete 21 miligram magnezija, što je 5 posto preporučenog dnevnog unosa. Magnezij je neophodan za mnoge metaboličke funkcije u tijelu. Također je potreban za održavanje funkcije živaca i mišića, kao i za zdravlje imuniteta, srca i kostiju.
Potom, sadrže željezo, koje prenosi kisik kroz tijelo i pomaže tijelu pretvoriti kalorije u energiju. Šaka sjemenki lubenice sadrži oko 0.29 miligrama željeza, odnosno oko 1.6 posto dnevne vrijednosti.
Sjemenke lubenice također su dobar izvor mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina - jedna velika šaka (4 grama) daje 0.3 odnosno 1.1 grama. Prema American Heart Association Trusted Source, ove su masti korisne u zaštiti od srčanog i moždanog udara te snižavanju razine "lošeg" kolesterola u krvi.
Na kraju, sjemenke lubenice su dobar izvor cinka, nutrijenta neophodnog za imunološki sustav. U velikoj šaci sjemenki nalazi se 4 posto dnevnog preporučenog unosa cinka.