Ovo voće i povrće nikako ne biste trebali guliti

Foto: 123RF

KRAJNJE je vrijeme da prestanete odstranjivati jestivu koru s određenih vrsta voća i povrća. Naime, kod pojedinih vrsta namirnica najviše se vitamina, minerala i antioksidansa skriva upravo u kori. Štoviše, ponekad se baš u kori skrivaju nutrijenti koje ne možete dobiti iz drugih dijelova voća ili povrća.

"Koža ili ljuska voća i povrća uglavnom ima više antioksidanata, vlakana, vitamina i minerala u odnosu na meso", složila se nutricionistica Malina Malkani.

Kako je objasnila, neoguljeno voće i povrće može imati i do 33 posto više vlakana od onog koje gulite. Također, razina antioksidanata u kori voća mogla bi biti i do 328 puta veća od one koja se nalazi u mesu, navodi The Healthy.

Imajući to na umu, ako je vaš cilj povećati količinu hranjivih tvari u vašoj prehrani, stručnjaci ističu da je sljedeće voće i povrće najbolje jesti bez guljenja. 

Bobičasto voće

Ne brinite se o guljenju bobica, trešanja ili grožđa. Osim što bi guljenje njihove kore bilo pravi izazov, većinu čak i nije moguće oguliti. No to je pozitivna stvar jer upravo njihova kora ili ljuska skriva puno antioksidanata i hranjivih sastojaka. Kada je u pitanju grožđe, kora je posebno korisna jer ovaj dio grožđa ima najviše antioksidansa u cijelom voću. 

Breskve, kruške i šljive

Njihova kora sadrži mnogo vlakana, hranjivih sastojaka i antioksidanata. Studija iz 2013. objavljena u časopisu Nutrition Research čak je otkrila da uklanjanje kože s breskve rezultira unosom 13 do 48 posto manje antioksidansa u organizam. 

Jabuke

"Kora jabuke sadrži netopiva vlakna, vitamin C, vitamin A i flavonoid kercetin", kaže ova stručnjakinja. 

No iako je njihova kora jako zdrava, jabuke na sebi često imaju i mnogo pesticida. Zato ih dobro operite prije konzumacije ili razmislite o kupovini organskih jabuka. 

Kivi i krastavci

Mnoge bi mogla iznenaditi činjenica da je i kora kivija jestiva. Ona sadrži puno vitamina C, a njezinim konzumiranjem unosite duplu količina vlakana, kaže nutricionistica Hillary Cecere. 

Što se tiče krastavaca, njihovu koru želite zadržati zbog vitamina K, vlakana i kalija.

Patlidžan i tikvice

Ne uklanjajte koru patlidžana ako želite svojoj prehrani dodatna vlakna, flavonoide i magnezij, navodi Cecere. Drugi razlog je činjenica da je kora patlidžana i tikvica bogata vodom, kora tikvica sadrži čak 95 posto vode, a patlidžan 92 posto vode. Također, u kori ovog povrća nalazi se većina hranjivih sastojaka.

Krumpir

Kora krumpira sadrži vlakna, željezo, vitamin C, kalij i folat, kaže Cecere. Umjesto da je uklanjajte, upotrijebite četkicu za povrće kako biste pažljivo očistili krumpir prije termičke obrade. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.