Pet najboljih vrsta hrane koje trebamo svaki tjedan jesti za zdravlje mozga

Pet najboljih vrsta hrane koje trebamo svaki tjedan jesti za zdravlje mozga
Foto: Pexels

ZDRAVLJE mozga od presudne je važnosti za svakodnevnu funkcionalnost, uključujući sposobnost razmišljanja, pamćenja i donošenja odluka. Prehrana ima ključnu ulogu u održavanju i poboljšanju zdravlja mozga jer hrana koju unosimo izravno utječe na kognitivne funkcije.

Neke namirnice sadrže nutrijente koji podržavaju mozak, poboljšavaju pamćenje, štite od neuroloških bolesti i pomažu u smanjenju stresa. Stručnjaci ističu kako je važno uključiti određene hranjive tvari, poput omega-3 masnih kiselina, vitamina B-kompleksa, antioksidansa i minerala u svakodnevnu prehranu. U nastavku otkrivamo koje su to najbolje namirnice koje možete jesti za zdravlje mozga i kako one mogu poboljšati mentalnu jasnoću i dugoročno zdravlje.

Masna riba (losos, tuna, sardine)

Masna riba bogata je omega-3 masnim kiselinama koje su ključne za zdravlje mozga. Omega-3 masne kiseline čine osnovnu komponentu moždanih stanica i pomažu u njihovoj obnovi. Smanjuju upalu u mozgu, poboljšavaju pamćenje, koncentraciju i mentalne funkcije, a mogu pomoći u prevenciji neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Kako je uključiti u prehranu?
Masnu ribu možete uključiti u svoju prehranu barem dva puta tjedno. Losos, tuna, sardine i skuša odlični su izbori. Možete ih pripremiti na roštilju, pečenju, u salatama ili juhama. Ako ne volite ribu, omega-3 masne kiseline možete dobiti i iz biljnih izvora poput lanenih sjemenki i oraha.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi poput oraha, badema i lješnjaka te sjemenke poput lanenih, chia sjemenki i sjemenki bundeve sadrže visoke količine vitamina E, magnezija i omega-3 masnih kiselina. Vitamin E je snažan antioksidans koji štiti mozak od oksidativnog stresa, dok magnezij pomaže u smanjenju stresa i poboljšava kvalitetu sna, što je važno za mozak.

Kako ih uključiti u prehranu?
Orahe i sjemenke možete jesti kao užinu, dodavati ih u smoothieje, jogurte, salate ili koristiti kao dodatak pečenim jelima i desertima. Preporučuje se konzumirati šaku orašastih plodova svaki dan za podršku zdravlju mozga.

Brokula i drugo zeleno povrće

Brokula i drugo zeleno povrće poput kelja i špinata bogati su vitaminom K, koji je važan za izgradnju masnih kiselina u mozgu i podržava funkciju moždanih stanica. Osim toga, ovo povrće sadrži visoke razine folne kiseline, koja je ključna za mentalnu jasnoću i sprječavanje mentalnog umora. Zeleni plodovi također sadrže antioksidanse koji smanjuju upalu i poboljšavaju protok krvi u mozgu.

Kako ih uključiti u prehranu?
Zeleno povrće možete jesti svježe u salatama, dodavati u variva, juhe ili kao prilog glavnim jelima. Također možete pripremiti smoothieje s keljom, špinatom i drugim zelenim namirnicama za brzi i zdrav doručak ili užinu.

Borovnice

Borovnice su bogate antioksidansima, posebno flavonoidima, koji pomažu u zaštiti moždanih stanica od oksidativnog stresa. Istraživanja su pokazala da borovnice poboljšavaju kratkoročno pamćenje, povećavaju mentalnu oštrinu i mogu pomoći u usporavanju gubitka kognitivnih funkcija povezanih sa starenjem.

Kako ih uključiti u prehranu?
Borovnice možete jesti svježe kao užinu, dodati ih u jogurte, zobene pahuljice, smoothieje ili koristiti u zdravim desertima. Svježe borovnice dostupne su tijekom ljeta, dok možete koristiti i smrznute borovnice tijekom zime.

Jaja

Jaja su izvor kolina, hranjive tvari koja je važna za proizvodnju acetilkolina, neurotransmitera koji pomaže u pamćenju i učenju. Osim toga, jaja sadrže vitamine B-kompleksa, koji pomažu u smanjenju stresa i podržavaju zdravlje živčanog sustava.

Kako ih uključiti u prehranu?
Jaja su svestrana i mogu se pripremiti na različite načine - kuhana, pečena, u omletima ili kao dodatak salatama. Preporučuje se konzumirati jaja nekoliko puta tjedno kako bi se podržalo zdravlje mozga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.