Pet pogrešaka pri doručku koje bi dijabetičari trebali izbjegavati

Foto: Pexels

Doručak je važan obrok u danu, posebno za osobe koje imaju dijabetes. On može diktirati razinu šećera u krvi kasnije tijekom dana, što utječe na raspoloženje, energiju i cjelokupno zdravlje.

Da bismo pripremili uravnotežen jutarnji obrok, korisno je razumjeti utjecaj određenih namirnica na razinu šećera u krvi. Ovo je pet uobičajenih pogrešaka prilikom doručka i kako one mogu utjecati na dijabetes.

1. Potpuno preskakanje doručka

Ako uzimamo lijekove za regulaciju šećera u krvi, preskakanje doručka može povećati rizik od niskih razina šećera u krvi, odnosno hipoglikemije.

"Stalno se susrećem s ljudima koji preskaču doručak, samo da bi kasnije tijekom dana bili gladni i zatim pretjerali s ugljikohidratima", rekla je dijetetičarka i edukatorica za dijabetes, Caroline Thomason, za EatingWell.

Umjesto toga, ona preporučuje konzumiranje obroka bogatog proteinima i vlaknima koji će nam pomoći da šećer u krvi bude stabilniji tijekom dana, kako bismo mogli izbjeći visok i nizak šećer u krvi.

2. Premalo vlakana

Vlakna su važna za regulaciju šećera u krvi, povećanje osjećaja sitosti, kao i za promicanje zdravlja srca, probavnog sustava i crijeva.

"Vlakna su ključ zdravlja i upravljanja dijabetesom", navodi medicinska sestra i specijalistica za skrb i edukaciju o dijabetesu, Jacinda Shapiro.

Predlaže voćni smoothie od borovnica i badema te ostale varijante.

3. Doručak bogat rafiniranim ugljikohidratima i zasićenim mastima

Tradicionalne namirnice za doručak s visokim udjelom ugljikohidrata, poput krafni, peciva, bijelog kruha i maslaca, sadrže malo vlakana i puno zasićenih masti. Ova kombinacija podiže šećer u krvi i ugrožava srce.

"Kombiniranje masti s rafiniranim ugljikohidratima je katastrofa za šećer u krvi", objasnila je fiziologinja i specijalistica za skrb i edukaciju o dijabetesu, Peggy Kraus.

Ako želimo nešto slatko, preporučuje se granola s malo dodane masnoće koja je lagano zaslađena. Možemo je kombinirati sa svježim sirom ili grčkim jogurtom i porcijom bobičastog voća.

4. Prejedanje

Neredovito konzumiranje obroka može rezultirati nestabilnim šećerom u krvi i prejedanjem. Na primjer, ako jedan dan preskočimo doručak, a sljedeći dan pojedemo jako obilan, veća je vjerojatnost da ćemo primijetiti nestabilne razine šećera u krvi.

Zato je važno da pokušamo stalno jesti otprilike istu količinu ugljikohidrata za doručak te procijenimo kako naše tijelo reagira.

5. Pijenje soka

Sok, čak i 100% voćni sok, nema vlakana. To ne znači da nema hranjivu vrijednost, ali za osobe s dijabetesom, ispijanje soka obično se koristi kako bi se brzo povisile niske razine šećera u krvi. "Osim te potrebe, pretjerano podizanje šećera u krvi povećava proizvodnju inzulina, što može dovesti do većeg debljanja", upozorava Shapiro.

Doručak nam pruža priliku da započnemo dan u skladu s vlastitim zdravstvenim ciljevima. Posebno je važno u obroke uključiti hranu bogatu vlaknima, nemasnim proteinima i masnoćama zdravim za srce te ograničiti dodani šećer i zasićene masti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.