Pet pogrešaka pri doručku koje bi dijabetičari trebali izbjegavati
DORUČAK je važan obrok u danu, posebno za osobe koje imaju dijabetes. On može diktirati razinu šećera u krvi kasnije tijekom dana, što utječe na raspoloženje, energiju i cjelokupno zdravlje.
Da bismo pripremili uravnotežen jutarnji obrok, korisno je razumjeti utjecaj određenih namirnica na razinu šećera u krvi. Ovo je pet uobičajenih pogrešaka prilikom doručka i kako one mogu utjecati na dijabetes.
1. Potpuno preskakanje doručka
Ako uzimamo lijekove za regulaciju šećera u krvi, preskakanje doručka može povećati rizik od niskih razina šećera u krvi, odnosno hipoglikemije.
"Stalno se susrećem s ljudima koji preskaču doručak, samo da bi kasnije tijekom dana bili gladni i zatim pretjerali s ugljikohidratima", rekla je dijetetičarka i edukatorica za dijabetes, Caroline Thomason, za EatingWell.
Umjesto toga, ona preporučuje konzumiranje obroka bogatog proteinima i vlaknima koji će nam pomoći da šećer u krvi bude stabilniji tijekom dana, kako bismo mogli izbjeći visok i nizak šećer u krvi.
2. Premalo vlakana
Vlakna su važna za regulaciju šećera u krvi, povećanje osjećaja sitosti, kao i za promicanje zdravlja srca, probavnog sustava i crijeva.
"Vlakna su ključ zdravlja i upravljanja dijabetesom", navodi medicinska sestra i specijalistica za skrb i edukaciju o dijabetesu, Jacinda Shapiro.
Predlaže voćni smoothie od borovnica i badema te ostale varijante.
3. Doručak bogat rafiniranim ugljikohidratima i zasićenim mastima
Tradicionalne namirnice za doručak s visokim udjelom ugljikohidrata, poput krafni, peciva, bijelog kruha i maslaca, sadrže malo vlakana i puno zasićenih masti. Ova kombinacija podiže šećer u krvi i ugrožava srce.
"Kombiniranje masti s rafiniranim ugljikohidratima je katastrofa za šećer u krvi", objasnila je fiziologinja i specijalistica za skrb i edukaciju o dijabetesu, Peggy Kraus.
Ako želimo nešto slatko, preporučuje se granola s malo dodane masnoće koja je lagano zaslađena. Možemo je kombinirati sa svježim sirom ili grčkim jogurtom i porcijom bobičastog voća.
4. Prejedanje
Neredovito konzumiranje obroka može rezultirati nestabilnim šećerom u krvi i prejedanjem. Na primjer, ako jedan dan preskočimo doručak, a sljedeći dan pojedemo jako obilan, veća je vjerojatnost da ćemo primijetiti nestabilne razine šećera u krvi.
Zato je važno da pokušamo stalno jesti otprilike istu količinu ugljikohidrata za doručak te procijenimo kako naše tijelo reagira.
5. Pijenje soka
Sok, čak i 100% voćni sok, nema vlakana. To ne znači da nema hranjivu vrijednost, ali za osobe s dijabetesom, ispijanje soka obično se koristi kako bi se brzo povisile niske razine šećera u krvi. "Osim te potrebe, pretjerano podizanje šećera u krvi povećava proizvodnju inzulina, što može dovesti do većeg debljanja", upozorava Shapiro.
Doručak nam pruža priliku da započnemo dan u skladu s vlastitim zdravstvenim ciljevima. Posebno je važno u obroke uključiti hranu bogatu vlaknima, nemasnim proteinima i masnoćama zdravim za srce te ograničiti dodani šećer i zasićene masti.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati