MLADI luk je, uz šunku, jaja i rotkvice, neizostavni dio uskrsnog stola. Osim što je odličnog ukusa, vrlo je zdrav za organizam jer obiluje hranjivim nutrijentima.
Jestivi su i bijela lukovica i zeleni lisnati dio. Mladi luk jedan je od ključnih sastojaka kineskih jela, a smatra se jednom od najzdravijih, a većini dostupnih namirnica. Evo koje su njegove blagodati.
Smanjuje rizik od raka
Mladi luk izvor je sumpora koji je vrlo koristan za cjelokupno zdravlje. Sadrži spojeve poput alil sulfida i flavonoida koji se bore protiv enzima koji proizvode stanice raka.
Snižava razinu šećera u krvi
Sumpor prisutan u mladom luku i ovdje igra glavnu ulogu. Zbog spojeva sumpora, tijelo može povećano proizvoditi inzulin. To u velikoj mjeri pomaže u prevenciji dijabetesa.
Povoljno utječe na probavu
Mladi luk je uvijek poželjan kao predjelo. Bogat je vlaknima i povoljno djeluje na probavu. Možete ga kombinirati i s drugim povrćem za večeru ili ručak, ali ne zaboravite ga dodati u svakodnevnu prehranu, kuhan ili sirov.
Pomaže održati vid zdravim
Mladi luk sadrži karotenoide koji pomažu održati vaš vid zdravim. Također je bogat i vitaminom A.
Saveznik je u borbi protiv prehlada i gripe
Zbog svojih antibakterijskih i antivirusnih svojstava, mladi luk je odličan saveznik u borbi protiv virusa i gripe.