Pet prednosti mladog luka za koje možda niste znali

Foto: Pixabay

MLADI luk je, uz šunku, jaja i rotkvice, neizostavni dio uskrsnog stola. Osim što je odličnog ukusa, vrlo je zdrav za organizam jer obiluje hranjivim nutrijentima.

Jestivi su i bijela lukovica i zeleni lisnati dio. Mladi luk jedan je od ključnih sastojaka kineskih jela, a smatra se jednom od najzdravijih, a većini dostupnih namirnica. Evo koje su njegove blagodati.

Smanjuje rizik od raka

Mladi luk izvor je sumpora koji je vrlo koristan za cjelokupno zdravlje. Sadrži spojeve poput alil sulfida i flavonoida koji se bore protiv enzima koji proizvode stanice raka. 

Snižava razinu šećera u krvi

Sumpor prisutan u mladom luku i ovdje igra glavnu ulogu. Zbog spojeva sumpora, tijelo može povećano proizvoditi inzulin. To u velikoj mjeri pomaže u prevenciji dijabetesa. 

Povoljno utječe na probavu

Mladi luk je uvijek poželjan kao predjelo. Bogat je vlaknima i povoljno djeluje na probavu. Možete ga kombinirati i s drugim povrćem za večeru ili ručak, ali ne zaboravite ga dodati u svakodnevnu prehranu, kuhan ili sirov.

Pomaže održati vid zdravim

Mladi luk sadrži karotenoide koji pomažu održati vaš vid zdravim. Također je bogat i vitaminom A. 

Saveznik je u borbi protiv prehlada i gripe

Zbog svojih antibakterijskih i antivirusnih svojstava, mladi luk je odličan saveznik u borbi protiv virusa i gripe. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.