VLAKNA, vitamin C i vitamin K - sve su to važne tvari koje se nalaze u šipku, voću koje nazivaju jesenskom bombom vitalnosti. U nastavku donosimo pet razloga zbog kojih bi se šipak trebao naći na vašem jelovniku.
Hranjiv je
Jedan prosječan šipak sadrži 72 kalorije, 1.5 grama proteina, gram masti, 16 grama ugljikohidrata i 3.5 grama vlakana.
Djeluje kao antioksidans
Slatke male kuglice, koje se nalaze u šipku, ne samo da sadrže vitamin C već su i bogate drugim važnim tvarima.
Punična kiselina, antioksidans koji se nalazi u šipku i nekoliko drugih namirnica, mogla bi imati koristi u liječenju pretilosti, dijabetesa i metaboličkog sindroma.
Prema starijoj studiji iz 2014., antioksidativni potencijal soka od šipka veći je od crnog vina.
Može pomoći u borbi protiv raka
Ljudi koji se drže prehrane bogate voćem i povrćem imaju smanjeni rizik od razvoja niza različitih karcinoma.
Istraživanja pokazuju da bi šipak i njegov sok mogli potencijalno spriječiti rast stanica raka u prostati, dojkama, plućima, debelom crijevu i koži.
Zdrav je za srce
Antioksidansi koji se nalaze u šipku mogu spriječiti nakupljanje masnih naslaga oko arterija. To nakupljanje može dovesti do srčanog udara i drugih srčanih problema. Šipak također djeluje na snižavanje krvnog tlaka, a cijelo sjeme šipka sadrži pristojnu količinu vlakana koja snižavaju kolesterol.
Poboljšat će zgrušavanje krvi
Pola šalice zrna šipka osigurava gotovo 20 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K. Ovaj mikronutrijent topiv u mastima održava krv u stanju pravilnog zgrušavanja. Drugim riječima, kad se ozlijedite, vaše tijelo može brže zacijeliti rane.