Pet začina koji vam mogu pomoći da izgubite salo na trbuhu

Foto: 123RF

NEDAVNA istraživanja sugeriraju da neki začini zapravo mogu ciljati visceralne masnoće na trbuhu i smanjiti nadutost. U nastavku donosimo neke od takvih začina:

1. Đumbir

Legenda kaže da je još kineski filozof Konfucije jeo đumbir uz svaki obrok. A sada postoji znanost koja sugerira da đumbir može poboljšati brojne gastrointestinalne probleme. Uz to, studija objavljena u Journal of Gastroenterology and Hepatology sugerira da đumbir može imati jedinstvenu sposobnost ubrzavanja pražnjenja želuca. 

2. Crni papar

Moćan spoj koji crnom papru daje karakterističan okus, piperin, stoljećima se koristi u istočnoj medicini za liječenje mnogih zdravstvenih stanja, uključujući upale i probleme s trbuhom. I nedavna ispitivanja na životinjama otkrila su da piperin također može imati sposobnost ometanja stvaranja novih masnih stanica, što rezultira smanjenjem opsega struka, tjelesne masti i razine kolesterola. 

3. Cimet

Cimet sadrži snažne antioksidanse zvane polifenoli koji dokazano mijenjaju tjelesni sastav i poboljšavaju osjetljivost na inzulin. Studija na životinjama objavljena u Archives of Biochemistry and Biophysics pokazala je da dodavanje cimeta jelima smanjuje nakupljanje trbušne masti. Također, niz studija objavljenih u American Journal of Clinical Nutrition pokazao je da dodavanje žličice cimeta škrobnom obroku može pomoći stabilizirati šećer u krvi i spriječiti skokove inzulina.

4. Čili papričica

Kapsaicin je aktivna komponenta čili paprike, biljke koja pripada rodu Capsicum. Pokazalo se da upravo kapsaicin smanjuje masnoću na trbuhu, suzbija apetit i pojačava termogenezu - sposobnost tijela da sagorijeva hranu kao energiju. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da svakodnevna konzumacija kapsaicina poboljšava gubitak masnoće u trbuhu. A druga studija kanadskih istraživača otkrila je da su muškarci koji su jeli začinjena predjela konzumirali 200 kalorija manje u kasnijim obrocima od onih koji nisu. 

5. Sjeme gorušice

Znanstvenici s engleskog politehničkog instituta Oxford otkrili su da jedenje 1 žličice senfa (oko 5 kalorija) može ubrzati metabolizam i do 25 posto tijekom nekoliko sati nakon jela. I ne samo to, studija objavljena u časopisu Asian Journal of Clinical Nutrition otkrila je da je visceralno masno tkivo štakora smanjeno kada je prehrana dopunjena uljem gorušice, piše Eat This, Not That.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.