Počinje sezona lubenice, a jedna skupina ljudi mora biti oprezna s konzumacijom

Foto: Unsplash

Tijekom ljetnih mjeseci teško je odoljeti lubenici, ali osobe s kroničnom bubrežnom bolešću moraju biti na oprezu. Prema studiji slučaja objavljenoj u Annals of Internal Medicine: Clinical Cases, analizirana su tri pacijenta s kroničnom bubrežnom bolešću koji su se teško razboljeli nakon što su pojeli previše lubenice.

Zašto? Lubenica se većinom sastoji od vode, ali to sočno voće prepuno je vitamina i minerala, od kojih je najdominantniji kalij. Kriška lubenice od otprilike 286 grama sadrži 320 miligrama kalija, što je oko 12 posto preporučenog dnevnog unosa za žene i oko 9 posto za muškarce.

Za prosječnu zdravu osobu, lubenica je stoga obilan i ukusan izvor kalija, minerala koji je potreban živcima za pomoć u prijenosu signala, uključujući one koji uzrokuju kontrakciju mišića. Zadužen je i za održavanje normalne razine tekućine izvan stanica te za održavanje krvnog tlaka pod kontrolom.

U normalnim okolnostima višak kalija, koji se ne koristi u tim procesima, uklanjaju bubrezi te se izbacuje iz tijela urinom. Međutim, za osobe s kroničnom bubrežnom bolesti, bubrezi nisu baš tako učinkoviti u filtriranju kalija. Zato je za tri pacijenta u spomenutoj studiji slučaja jedenje previše lubenice rezultiralo razvojem teške hiperkalijemije, stanja u kojem u krvi ima previše kalija.

Pacijenti su imali između 6.6 i 7.4 mmol/L kalija u krvi, a normalan raspon je između 3.5 i 5.0 mmol/L. Sva tri pacijenta konzumirala su velike količine lubenice svaki dan tijekom tri tjedna do dva mjeseca.

Hiperkalijemija ne rezultira uvijek očitim simptomima, kao što je bio slučaj s jednim od tri pacijenta. Međutim, može imati i neke prilično ozbiljne posljedice. Na primjer, druga dva pacijenta imala su problema sa srcem. Ostali simptomi mogu uključivati slabost mišića, trnce, mučninu te, u teškim slučajevima, otežano disanje i bol u prsima.

Iako može biti ozbiljna, hiperkalijemija se može liječiti. Nakon što su prestali konzumirati lubenicu, sva tri pacijenta su nakon nekoliko mjeseci imala normalne razine kalija u krvi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.