Snižava kolesterol, jača srce: Grahorica koju uglavnom izbjegavamo iznimno je zdrava

Foto: Shutterstock

CRNI grah ima neke iznenađujuće zdravstvene dobrobiti o kojima biste trebali razmislite prije nego što ga zaobiđete u širokom luku. Stručnjaci se slažu da, ako niste osjetljivi ili alergični na grahorice, crni grah treba uvrstiti na popis za kupovinu što prije.

"Postoji mnogo dobrobiti jedenja crnog graha. Dostupan je i obiluje ugljikohidratima, vlaknima, proteinima i zdravim mastima," kaže dijabetičarka Tessa Nguyen za Parade.

Također, može se uključiti u svaki obrok, a mogućnosti pripreme crnog graha su beskonačne. Još je bolje što je cjenovno pristupačan i onima s ograničenim budžetom.

Nutritivni sastav

U pola šalice crnog graha nalazi se:

  • 110 kalorija
  • 7 g proteina
  • 0 g masti
  • 20 g ugljikohidrata
  • 5 g vlakana
  • 55 mg kalcija
  • 2 mg željeza
  • 489 mg kalija

Zdravstvene prednosti crnog graha

Poput leće i drugih mahunarki, crni grah ima brojne zdravstvene prednosti. Pruža polovinu preporučene dnevne količine vlakana po šalici. Sadrži i topiva i netopiva vlakna, koja su odlična za kontrolu kolesterola, poboljšanje zdravlja srca, dobro zdravlje crijeva i održavanje probavnog trakta u pokretu. 

Crni grah sadrži skupinu antioksidansa zvanih antocijanini koji mu daju tamnu boju i mogu pomoći u održavanju zdravlja mozga i smanjiti rizik od bolesti srca i dijabetesa. Također sadrži flavonoide koji su povezani sa smanjenjem rizika od upale i kroničnih bolesti.

Uz to, crni grah je izvor biljnih proteina, kao i željeza i magnezija. U kombinaciji s umakom od rajčice osigurava i vitamin C, što poboljšava apsorpciju željeza.

Kako jesti crni grah?

Crni grah može se kupiti sušeni, ali tada zahtijeva prethodno namakanje i kuhanje. Brža, a jednako ukusna opcija je kupovina crnog graha u konzervi. U nekim kulturama jede se kao predjelo, u obliku salate ili uz rižu. Možete ga pretvoriti u juhu, varivo, curry ili umak za tacose ili burritose. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.