Sportska dijetetičarka popisala što jesti prije, a što poslije treninga

Foto: Pexels

UZIMANJE pravih hranjivih tvari prije treninga može vam pomoći da se osjećate i trenirate bolje. Sportska dijetetičarka Angie Asche pomaže profesionalnim sportašima u odabiru prehrane, a i sama trenira snagu, trči i diže utege pa zna što njezinom tijelu daje najbolji poticaj.

Prije treninga

Asche za Insider pojašnjava da prije treninga najviše voli pojesti voće, koje je bogati izvor vitamina, kao i ugljikohidrate potrebne za energiju.

"Ljudi podcjenjuju ugljikohidrate, ali oni su nam potrebni, čak i ako smo samo rekreativni sportaši", rekla je.

Ono što jede prije treninga ovisi o tome koliko vremena ima.

"U žurbi ću uzeti proteinski smoothie sa smrznutim voćem, kokosovom vodom, špinatom i proteinskim prahom", dodaje te pojašnjava da će u satima koji prethode vježbanju birati zasitne namirnice.

"To mogu biti zobene pahuljice s orasima, bobičastim voćem i nekoliko jaja."

Hrana bogata vlaknima poput cjelovitih žitarica i orašastih plodova može pomoći u usporavanju probave, osiguravajući stabilniji šećer u krvi i energiju, posebno u kombinaciji s proteinima.

Nakon treninga

Asche nakon treninga jede voće s grčkim jogurtom. Uvijek se trudi spojiti proteine i ugljikohidrate jer to može pomoći mišićima da se brže oporave.

"Volim i jednostavne energetske kuglice s datuljama, bademima i maslacem od kikirikija. One daju nešto proteina, ali i ugljikohidrate i zdrave masti. Ako se hiperfokusiramo na proteine, ugljikohidrati i masti mogu izostati", poručila je.

Zdrave masti poput nezasićenih masnih kiselina mogu vam pomoći da se dulje osjećate sitima, apsorbirate hranjive tvari i zaštitite zdravlje vašeg mozga.

Asche je rekla da također uzima kreatin, dodatak koji može pomoći u izgradnji mišića i povećanju izdržljivosti. Njezina tipična rutina uključuje pet grama kreatina u prahu umiješanog u shake nakon treninga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.