Što se događa kada prestanemo jesti šećer?

Foto: Pexels

U današnjem svijetu unos šećera postaje sve veći problem. Iako nas mnogi savjetuju da smanjimo unos šećera, rijetki su svjesni koliko taj korak može pozitivno utjecati na naše zdravlje. Evo što se događa u našem tijelu kada prestanemo konzumirati dodatni šećer.

Više energije i stabilniji nivo šećera u krvi

Kada prestanemo unositi šećer, naša razina energije postaje stabilnija. Umjesto naglih skokova i padova koje uzrokuje šećer, tijelo prelazi na stabilnije izvore energije. To znači da ćemo se osjećati energičnije tijekom dana, bez naglih padova koncentracije.

Smanjen apetit i želja za slatkim

Bez dodatnog šećera oscilacije glukoze u krvi postaju manje izražene, što rezultira manjom potrebom za grickalicama i slatkišima. To pomaže smanjenju osjećaja gladi i želje za nezdravim namirnicama.

Gubitak težine

Eliminacija dodatnog šećera često vodi do gubitka kilograma. Šećer se obično konzumira u kombinaciji s nezdravim namirnicama poput gaziranih pića, kolača i grickalica, što može pridonijeti pretilosti i povećati rizik od dijabetesa tipa 2.

Poboljšanje zdravlja kože

Mnogi primijete poboljšanje stanja kože nakon prestanka unosa šećera. Smanjuju se akne i upalni procesi jer visoke razine inzulina potiču proizvodnju androgena, koji povećavaju lučenje sebuma. Višak sebuma može začepiti pore, što dovodi do stvaranja akni.

Bolje mentalno zdravlje

Istraživanja pokazuju da pretjerani unos šećera može biti povezan s tjeskobom i depresijom. Smanjenje unosa šećera može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome tjeskobe, piše specijalista nutricionizma Mirza Pašić.

Skriveni šećeri u svakodnevnim namirnicama

Mnogo ljudi nije svjesno koliko šećera može biti skriveno u popularnim namirnicama. Evo nekoliko proizvoda koji često sadrže velike količine skrivenog šećera.

Voćni jogurti: Često sadrže visok udio dodanog šećera, unatoč tome što se promoviraju kao zdravi.

Proteinski pudinzi: Mnogi brendovi dodaju šećer kako bi poboljšali okus, iako bi trebali biti zdrava alternativa.

Kečap i umaci: Obično sadrže značajne količine šećera kako bi se poboljšao okus.

Kruh i peciva: U procesu proizvodnje mnogi proizvodi dodaju šećer kako bi poboljšali teksturu i okus.

Dramatičan porast globalne potrošnje šećera

Od 1970. godine, potrošnja šećera globalno je značajno porasla. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), globalna potrošnja šećera skočila je s oko 70 milijuna tona godišnje u 1970. na više od 180 milijuna tona godišnje do 2020. godine. To predstavlja porast od gotovo 150% u posljednjih pet desetljeća. Taj rast povezan je s promjenama u prehrambenim navikama, urbanizacijom, rastom potražnje za procesuiranom hranom i brzim tempom života.

Važnost kontrole unosa dodanog šećera

Preporučeni dnevni unos šećera varira ovisno o smjernicama različitih organizacija, no Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da dodani šećeri ne čine više od 10% ukupnog dnevnog unosa kalorija. Za dodatne zdravstvene koristi savjetuje se smanjenje unosa ispod 5% – što iznosi oko 25 grama, odnosno šest čajnih žličica šećera dnevno za odrasle osobe.

Važno je napomenuti da se te preporuke odnose na dodane šećere, a ne na prirodne šećere koji se nalaze u voću, povrću i mliječnim proizvodima.

Manje šećera za bolje zdravlje

Prestankom konzumiranja šećera možemo ostvariti brojne zdravstvene koristi, ali važno je biti svjestan skrivenih šećera u svakodnevnim namirnicama. Kontroliranje unosa dodanog šećera ne samo da može poboljšati naše zdravlje već nam može pomoći u razvoju dugoročno zdravih navika. Čitanje deklaracija i sastojaka ključno je kako bismo donosili informirane odluke o prehrani i zaštitili svoje zdravlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.